اخبارتکنولوژی

ناسا از طراحی هلیکوپتر مریخ جدید خود رونمایی کرد

به گزارش کارمادیو، نیمه اول سال 2021، «نبوغ» (Ingenuity) ناسا اولین هلیکوپتر ساخت بشر بود که در مریخ پرواز کرد. این بالگرد ثابت کرد پرواز روشی بسیار کارآمد برای بررسی سیاره‌های دیگر است. اکنون آزمایشگاه پیش‌رانش جت (JPL) ناسا از کانسپت جدید هلیکوپتر خود با نام «هلیکوپتر مریخ» یا Mars Chopper رونمایی کرده است.

سرعت روتور ۲۴۰۰ دور در دقیقه
سرعت نوک تیغه <۰٫۷ ماخ
وقت پرواز حداکثر ۹۰ ثانیه، یک بار در هر بار
زمان عملیاتی ۱ تا ۵ پرواز در ۳۰ راه حل
حداکثر مسیر قابل پرواز ۳۰۰ متر (۹۸۰ فوت)
حداکثر برد، رادیو ۱٬۰۰۰ متر (۳٬۳۰۰ فوت)
حداکثر ارتفاع ۳ تا ۵ متر (۱۰ تا ۱۵ فوت)
حداکثر سرعت، بیشینه سرعت
ظرفیت باتری ۳۵–۴۰ وات-ساعت (۱۳۰–۱۴۰ کیلوژول)
فیروز نادری در کنار بالگرد نبوغ در ناسا
فیروز نادری در کنار بالگرد نبوغ در ناسا

نبوغ (به انگلیسی: Mars Helicopter Ingenuity) با نام مستعار جینی، یک بالگرد رباتیک پروانه هم‌محور است که برای آزمایش این فناوری جهت ردیابی اهداف مورد نظر در مریخ از ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ در مریخ قرار گرفته‌است. دو ماه بعد، به‌عنوان نخستین هواگرد موجود در این سیاره، در ۱۹ آوریل ۲۰۲۱ اولین پرواز اتمسفری شناخته شده را از پرواز به صورت برخاست و فرود عمود در سیاره‌ای دیگر غیر از زمین برای مدت زمان حدود ۳۹ ثانیه با موفقیت انجام داد. این بالگرد به برنامه‌ریزی بهترین مسیر برای حرکت مریخ‌نوردهای آینده کمک می‌کند. این بالگرد بدون سرنشین کوچک برای رهاسازی در سال ۲۰۲۱ از مریخ نورد استقامت به عنوان بخشی از مأموریت مریخ ۲۰۲۰ ناسا برنامه‌ریزی شده‌بود.

ناسا از طراحی هلیکوپتر مریخ جدید خود رونمایی کرد

بیست‌و‌پنجمین پرواز موفق جینی که در ۱۸ آوریل ۲۰۲۰ انجام شد، دستاورد رکوردهای جدید از جمله بالاترین سرعت و بیشترین مسافت طی شده در طول یک پرواز را برای این بالگرد به همراه داشت. بالگرد نبوغ ناسا به تازگی پنجاهمین پرواز خود را بر روی مریخ به پایان رساند. نبوغ ۱۳ آوریل پرواز کرد و مسافتی بیش از ۱۰۵۷.۰۹ فوت (۳۲۲.۲ متر) را در ۱۴۵.۷ ثانیه طی کرد. این بالگرد همچنین قبل از فرود در نزدیکی دهانه بلوا (Belva) با عرض نیم مایل (عرض ۸۰۰ متر) به رکورد ارتفاع ۵۹ فوتی (۱۸ متری) دست یافت. بالگرد نبوغ ناسا ماموریت خود در تاریخ ۲۵ ژانویه به پایان رساند. او در مجموع ۷۲ بار توانست در سطح مریخ پرواز کند.

انتخاب نام Ingenuity (نبوغ)

ناسا از طراحی هلیکوپتر مریخ جدید خود رونمایی کرد

این بالگرد توسط وانیزا روپانی (vaneeza ruppani)، دختری در کلاس یازدهم دبیرستانی در آلاباما، که انشایی را به مسابقه «اسم مریخ‌نورد را انتخاب کن» ناسا فرستاده بود نبوغ نامیده شد. در مراحل برنامه‌ریزی این بالگرد به نام Mars Helicopter Scout یا همان بالگرد مریخ شناخته شده بود و نام مستعار جینی بعداً به موازات پشتکار مریخ‌نورد مادر که پرسی معروف شد، مورد استفاده قرار گرفت.

اندازه هلیکوپتر Mars Chopper

Mars Chopper

براساس اعلام ناسا، هلیکوپتر جدید تقریباً به اندازه یک خودرو شاسی‌بلند خواهد بود که 6 روتور با 6 تیغه دارد. می‌توان از «مارس چاپر» برای حمل محموله‌های علمی به بزرگی 5 کیلوگرم تا 3 کیلومتر در هر روز مریخی استفاده کرد. دانشمندان می‌توانند از این هلیکوپتر برای بررسی سریع بخش‌های صعب‌العبور مریخ بهره ببرند؛ چراکه برخی مناطق مریخ را نمی‌توان با مریخ‌نوردها طی کرد.

طراحی جدید هلیکوپتر مریخ ناسا

توسعه هلیکوپتر برای پرواز در مریخ چالش‌های مختلفی دارد؛ غلظت جو مریخ کمتر از یک درصد جو زمین است؛ یعنی تیغه‌های هلیکوپتر باید سریع‌تر کار کنند تا بتوانند ارتفاع بگیرند. همچنین گردوغبار سطح مریخ می‌تواند بر عملکرد هلیکوپتر تأثیر بگذارد ولی هلیکوپتر نبوغ توانست بر این چالش‌ها غلبه کند. اکنون ناسا از کانسپت نسل بعدی بالگرد خود پرده برداشت.

همان‌طور که در رندر بالا می‌بینید، مارس چاپر 6 تیغه دارد که کوچک‌تر از تیغه‌های نبوغ هستند اما درمجموع می‌توانند قدرت بیشتری تولید کنند. این هلیکوپتر برای پرواز در مریخ طراحی شده است اما می‌تواند سیاره‌های دیگر با سطح جامد را نیز کاوش کند.

نبوغ راه را برای ساخت هلیکوپترهای بیشتر هموار کرده است و اکنون انتظار می‌رود با مارس چاپر اطلاعات بیشتری درباره سیاره سرخ به دست بیاوریم. ناسا تقریباً یک سال پیش اعلام کرد هلیکوپتر نبوغ پس از 3 سال فعالیت در مریخ به کارش پایان داده است. به گفته ناسا، یکی از تیغه‌های روتور فیبرکربن نبوغ پس از فرود آسیب دیده و دیگر قادر به پرواز نیست.

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

نوشته های مشابه

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا