افزایش ویتامین دی یا هیپرویتامینوز D چیست؟ علائم + روش درمان
افزایش ویتامین دی در بدن اختالاتی ایجاد می کند و مشکلاتی برای شخص به وجود می آورد که در این این مقاله از سایت کارمادیو به بیماری نادری تحت عنوان هیپرویتامینوز که یک بیماری نادر است و به دلیل افزایش این ویتامین در بدن ایجاد می شود می پردازیم.
در مورد هیپرویتامینوز D چه باید بدانید؟
هیپرویتامینوز D یک بیماری نادر اما جدی است و زمانی در بدن شما بوجود می آید که بیش از اندازه ویتامین دی مصرف کنید. عامل اصلی این بیماری مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین D در دوز بالا می باشد.
مقادیر بیش از حد ویتامین دی در بدن سطح کلسیم خون را بالا می برد که بافت ها، سایر اندام ها و استخوان ها را تحت تأثیر قرار می دهد و در صورتی که درمان نشود می تواند منجر به آسیب به کلیه ها، فشار خون بالا و … شود.
علل / هیپرویتامینوز D چرا بوجود می آید؟
علت اصلی هیپرویتامینوز D مصرف بیش از اندازه توصیه شده ویتامین در طول روز است چنانچه نوعی مولتی ویتامین استفاده می کنید به میزان ویتامین D موجود در آن دقت کنید.
اگر مولتی ویتامینی که مصرف میکنید ویتامین دی به قدر کافی در آن وجود دارد دیگر نیازی به استفاده از ویتامین دی و کلسیم اضافی ندارید.
بعضی از داروها مثل دیورتیک های تیازیدی که برای درمان فشار خون بالا و همچنین دیگوکسین که برای بیماری های قلبی تجویز می شود می توانند مقدار ویتامین D در بدن را افزایش دهند.
استفاده طولانی مدت از ایزونیازید، آنتی اسیدها و داروهای ضد سل هم منجر به افزایش ویتامین D در بدن می شوند.
میزان ویتامین D توصیه شده برای در رژیم غذایی برای بیشتر بزرگسالان 600 واحد بین المللی در طول روز است. احتمال دارد پزشک مکمل ویتامین دی با دوز بالا را برای درمان پزشکی تجویز کند.
مصرف روزانه مکمل ویتامین دی در دوز های بالا به مدت طولانی خطرناک است.
علائم مصرف بیش از اندازه ویتامین دی
مقدار بیش از اندازه ویتامین D در بدن سطح کلسیم دز در خون را افزایش می دهد که این امر موجب کلسیم بیش از حد در خون(هیپرکلسمی) می شود. علائم هیپرکلسمی عبارتند از:
- یبوست
- سرگیجه
- خستگی
- کاهش وزن
- حالت تهوع، استفراغ
- وزوز گوش
- ضعف عضلانی
- از دست دادن اشتها
- ادرار بیش از حد
- تشنگی بیش از حد
- کم آبی بدن
- قلب آریتمی ها
- فشار خون بالا
- تحریک پذیری، عصبی بودن
عوارض طولانی مدت هیپرویتامینوز D درمان نشده عبارتند از:
- نارسایی کلیه
- سنگ کلیه
- آسیب کلیه
- کاهش بیش از اندازه استخوان
- سخت شدن(کلسیفیکاسیون) بافت های نرم و شریان ها
علاوه بر همه اینها افزایش کلسیم در خون موجب ریتم غیر طبیعی قلب می شود.
تشخیص
زمانی که به دکتر مراجعه کنید سابقه پزشکی شما را بررسی می کند و احتمالا در مورد داروهای بدون نسخه، مکمل ها و داروهای تجویزی که مصرف می کنید از شما سوال می کند.
همچنین احتمال می رود پزشک شما معاینه فیزیکی انجام دهد و در مورد علائمی که دارید از شما سوال کند.
چنانچه شما مشکوک به هیپرویتامینوز D باشید آزمایشاتی مثل:
- آزمایش ادرار جهت بررسی مقادیر بیش از اندازه کلسیم موجود در ادرار
- آزمایش خون به منظور بررسی سطح ویتامین D، فسفر و کلسیم(جهت بررسی آسیب کلیوی)
- اشعه ایکس استخوان برای بررسی تعیین اینکه آیا کاهش قابل توجه استخوان وجود دارد یا خیر؟
روش درمان
ممکن است پزشک به شما توصیه کند که فورا مصرف مکمل های ویتامین D را متوقف کنید همین طور به شما توصیه کند که مقدار کلسیم در رژیم غذایی خود را به حداقل برسانید. در بعضی موارد امکان دارد که بیس فسفونات ها یا کورتیکواستروئیدها آزاد سازی کلسیم را از استخوان ها سرکوب کنند.
پزشک به طور مرتب سطح ویتامین D در بدن شما را تا موقعی که به حالت عادی خود برگردد مورد بررسی قرار می دهد.
جلوگیری
بعضی از انواع گوناگون قارچ ها حاوی مقادیری ویتامین D هستند کاهش یا قطع مکملهای ویتامین D که دوز بالایی دارند از هیپرویتامینوز جلوگیری بعمل می آورد. حداکثر مصرف روزانه ویتامین D یا حد بالای قابل تحمل که بعید است موجب خطرات سلامتی شود، 4000 واحد بین المللی در طول روز است.
برای مصرف طبیعی ویتامین D، می توانید غذاهای غنی از آن بخورید از جمله:
- پنیر
- جگر گاو
- مقداری قارچ
- زرده تخم مرغ
- روغن کبد ماهی
- ماهی های چرب مثل تن و سالمون
همچنین از غذا هایی مثل ماست، شیر و آب پرتقال که غنی از ویتامین D هستند استفاده کنید. از دیگر منابع طبیعی ویتامین D قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. یک ربع قرار گرفتن در معرض نور خورشید قبل از مصرف ضد آفتاب یکی از بهترین راه ها برای دریافت ویتامین D به طور طبیعی است.
سخن پایانی
در این مقاله از کارمادیو به علل، علائم، تشخیص و درمان هیپرویتامینوز D پرداختیم و توصیه میکنیم قبل از مصرف هر نوع دارو و یا درمان بیماری ها، با پزشک متخصص مشورت نمایید. اکنون شما را به مطالعه مطالب مرتبط با این موضوع یعنی اثرات قند خون بالا و پایین در بدن ما چیست؟ دعوت میکنیم.