تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال
تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال دو رکن اصلی در راه موفقیت و کسب سود در بازار های مالی میباشد.
یکی از ارکان اصلی کسب موفقیت در فارکس و تجربهٔ معاملاتی با سوددهی مناسب، بهرهمندی از تحلیلهای موجود است. بهطورکلی تحلیلهای فارکس به دو دستهٔ تکنیکال و فاندامنتال تقسیم میشوند و در این نوشته، به بررسی تفاوتهای آنها خواهیم پرداخت.
ابتدا تلاش میکنیم تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال را بهصورت مجزا معرفی کنیم، سپس تفاوتهای آن را بررسی کرده و نهایتاً چند مورد از انواع تحلیلهای تکنیکال را معرفی میکنیم. تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال که براساس تجزیه و تحلیل فنی صورت میگیرد، درواقع پیشبینی تغییرات پیشِروی قیمتها در بازارهای مالی، با استناد بر حرکت قیمتها از گذشته تاکنون است. همانند سایر پیشبینیها مثل آبوهوا، این تحلیلها نیز تغییرات آیندهٔ بازار را مطلقاً بیان نمیکند، بلکه میتواند نشانهها یا سیگنالهایی را دراختیار سرمایهگذاران قرار دهد که روند تغییرات قیمت در آینده را تا حدی مشخص میکند.
تحلیلهایی که بهصورت تکنیکال ارائه میشوند، برای سهام، شاخصها، کالاها، معاملات آتی یا هر دارایی دیگر قابل معاملهای که قیمت آن تحتتأثیر نیروهای عرضه و تقاضا باشد قابل استفاده است. دادههای قیمت در بازار، شامل مواردی چون قیمت باز شدن، افزایش قیمت، کاهش قیمت، قیمت بستهشدن و حجم، در یک بازهٔ زمان خاصی میشود. گفتنی است که طول این بازهٔ زمانی، میتواند از یک دقیقه تا چندسال متغیر باشد.
-
تحلیل رایگان
دورههای آموزش تحلیل گوناگونی وجود دارد که توسط اساتید مختلف آموزش داده میشود. اما باید بدانید که محتوای این دورهها، چیزی بیشتر از محتوای رایگان در دسترس شما نیست. درواقع نمودار قیمت، اساس اصلی این تحلیلهاست و تمامی دورهها نیز به تجزیه و تحلیل همین نمودارها میپردازند، بنابراین تصور اینکه خرید یک دورهٔ آموزشی میتواند دانش بیشتری را دراختیار شما قرار دهد، کاملاً اشتباه است. با جستجوی مداوم در فضای اینترنت و بهرهمندی از آموزشهای رایگان وبسایتها و مراجع آموزشی فارکس، میتوانید صفر تا صد این بازار را بهطور کاملاً رایگان بیاموزید.
تحلیل فاندامنتال چیست؟
در کنار تحلیل تکنیکال که در بخش قبلی نوشته آن را معرفی کردیم، نوع دیگری از تحلیلها وجود دارد که فاندامنتال نامیده میشود. درواقع تحلیل فاندامنتال (تحلیل بنیادی)، روشی برای بررسی عوامل مؤثر بر رشد اقتصاد، گروههای صنعتی و شرکتهاست. در تحلیل بنیادین نیز مانند سایر روشهای تحلیل، هدف اصلی پیشبینی حرکتهای آیندهٔ قیمت و کسب سود مناسب از تغییرات آن است. این تحلیل در ابعاد یک شرکت، میتواند شامل بررسی دادههای مالی، تیم مدیریت، مفهوم تجارت و رقابت باشد، اما در سطح صنعت، نیروهای عرضه و تقاضا برای محصولات ارائهشده بررسی میشوند.
تجزیه و تحلیل بنیادی اگر برای اقتصاد یک کشور مورداستفاده قرار گیرد، بر دادههای اقتصادی متمرکز میشود تا رشد فعلی و آیندهٔ اقتصاد کشور را مورد ارزیابی قرار دهد. این نوع از تحلیلها برای پیشبینی قیمت یک سهام، ترکیبی از تحلیل اقتصادی، صنعتی و شرکتی را برای تعیین ارزش منصفانه و پیشبینی ارزش آیندهٔ آن سهام بهکار میگیرد. اگر ارزش منصفانهٔ تعیینشدهٔ یک سهام توسط تحلیلگران فاندامنتال از قیمت فعلی آن کمتر باشد، بازار بهسمت ارزش منصفانه گرایش پیدا میکند.
مقایسهٔ تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
بازار از نگاه تحلیلگران تکنیکال، 80 درصد روانشناختی و 20درصدی منطقی است. درحالیکه تحلیلگران فاندامنتال، بازار را 20 درصد روانشناختی و 80درصد منطقی میدانند. نگاه روانششناختی یا منطقی ممکن است جای بحث داشته باشد، اما قیمت فعلی روی یک نمودار هیچ جای تردید ندارد، چراکه این قیمت برای همه قابل مشاهده است و شکی در قانونی بودن آن وجود ندارد.
هنگامی که حرف از تحلیل میشود، دربارهٔ دیدگاه یک شخص یا گروه صحبت میشود، اما قیمتی که توسط بازار تعیین شدهاست، منعکسکنندهٔ دانش و دیدگاه کلی همهٔ شرکتکنندگان بوده و محدود به یک شخص نیست. این شرکتکنندگان همهٔ جوانب را درنظر گرفته و قیمت خرید یا فروش را پرداختهاند. درواقع فعالین بازار فارکس، نیروهای عرضه و تقاضای این بازار هستند.
بهطورکلی میتوان گفت که تحلیل فاندامنتال براساس علم و منطق بیشتری صحبت میکند، اما نوع تکنیکال آن، تجزیه و تحلیل فنی، یک نوع هنر قابل تفسیر است. باوجوداین، انتخاب نوع تحلیل در اختیار سرمایهگذار است و او میتواند هرکدام از روشهایی که مناسبتر میداند را انتخاب کند.
تا اینجای نوشته تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال و تفاوتهای آنها را شناختیم. ادامهٔ مقاله را به بررسی جزئیات بیشتری در رابطه با تحلیل تکنیکال اختصاص خواهیم داد.
انواع تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال حوزهٔ بسیار گستردهای دارد که شامل بخشها و ابزارهای گوناگون است. در این نوشته تلاش میکنیم تا چهار مورد از آنها را معرفی کنیم:
1. اندیکاتورها
استفاده از اندیکاتورهای فارکس، سادهترین و ابتداییترین روش برای تجزیه و تحلیل فنی است. اندیکاتورهای Moving Average، RSI و MACD، معروفترین موارد برای این موضوع هستند.
اندیکاتورها توسط کاربران تنظیم میشوند که براساس یک بازهٔ زمانی یا قیمتی، روند بازار را تحلیل و پیشبینی کنند. باید توجه داشت همانطور که استفاده از اندیکاتورها ساده است، تحلیلهای آنها نیز بهسادگی شکست میخورد. درواقع پیشبینیهای این ابزار همیشه صحیح نیست و منطقیتر است که از اندیکاتورها، صرفاً برای تأیید پیشبینیهای خود بهرهمند شوید.
2. پرایس اکشن
پرایس اکشن کلاسیک را میتوان محبوبترین و کاربردیترین نوع تحلیل تاکتیکال دانست. در این روش که شما نیازی به هیچ ابزاری نخواهید داشت، تنها با تمرین و تکرار به مهارتی دست مییابید که بهطور ناخداگاه مسیر حرکت بازار را تشخیص میدهید. ممکن است که این توصیف در نگاه اول اغراقآمیز باشد، اما تریدرهای حرفهای این ادعا را تأیید میکنند.
در روش پرایس اکشن، شکل کندلهای شمعی، موقعیت قرارگیری آنها و الگوهایی که چند کندل باهم میسازند، همگی نشاندهندهٔ تغییرات پیشِروی بازار است. البته باید توجه داشت همانطور که این روش را بهترین نوع این تحلیلها میدانیم، یادگیری آن هم دشوار است. درواقع باید با شکل الگوها، تفسیر آنها و گرفتن تأیید ورود یا خروج از معامله، بهخوبی آشنا شوید.
3. عرضه و تقاضا
سیستم عرضه و تقاضا، بخشی جدانشدنی از تمامی سیستمها و بازارهای مالی است. برخی تحلیلگران تکنیکال نیز با یان اعتقاد که هرچه در بازار رخ میدهد، براساس عرضه و تقاضاست، نوع حرکت کندلها میزان عرضه و تقاضای بازار را تعیین میکنند. هنگامی که روند قیمت از یک سطح حمایتی عبور میکند، به این معناست که عرضه از تقاضا پیشی گرفته و روند قیمت نزولی خواهد بود.
4. امواج الیوت
امواج الیوت یکی دیگر از روشهای تجزیه و تحلیل فنی است که براساس گفتههای رالف نلسون الیوت بنا شدهاست. به چارت قیمت نگاه کنید که در حال تشکیل موج جدید است؛ الیوت میگوید که این امواج را میتوان بهعنوان امواج حرکت قیمت یا اصلاح قیمت شناسایی و شمارهگذاری کرد.
پس از این مرحله، در زمان شروع یک موج حرکت قیمت، میتوانید برای خرید اقدام کنید یا در زمان اصلاح قیمت، یک معاملهٔ فروش باز انجام دهید. این روش در صورت شناسایی و شمارهگذاری درست امواج، نتیجهٔ خوبی دارد، اما باید توجه داشت که روشی دشوار است و گاهی موجب ضررهای هنگفت میشود.
کلام آخر
موفقیت در بازار فارکس نیازمند بهرهمندی از تحلیلهای گوناگون است که دو نوع تکنیکال و فاندامنتال را در این نوشته معرفی کردیم. درواقع تحلیل فاندامنتال بیشتر بر مبنای منطق تصمیمگیری میکند، اما نوع تکنیکال آن را میتوان یک هنر دانست. در رابطه با آموزش انواع تحلیلها باید به این نکته توجه داشتهباشید که دورههای آموزشی متعددی توسط اساتید مختلف عرضه میشود، اما محتوای آنها در مقایسه با آنچه بهصورت رایگان در وبسایتهای آموزشی فارکس در دسترس شماست، تفاوت خاصی ندارد.
در پایان نیز گفتنی است که تحلیل تکنیکال با روشهای گوناگونی انجام میگیرد. در این نوشته، استفاده از روشهای اندیکاتورها، پرایس اکشن، عرضه و تقاضا و امواج الیوت را مورد بررسی قرار دادیم. شما با جستجوی عبارت تجارت فارکس به سادگی قادر خواهید بود تا در وبسایت تجارت فارکس هر آنچه در خصوص تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال نیاز دارید را به بصورت رایگان کسب کنید.
سلام خسته نباشید تاجایی که من متوجه شدم تحلیل تکنیکال در بازار فارکس یک روش بررسی و پیشبینی نوسانات قیمتی است که با استفاده از نمودارها، الگوها و دادههای تاریخی انجام میشود. این روش به کمک انواع اندیکاتور مثل میانگین حرکتی یا نقاط پشتیبانی و مقاومت و الگوهای قیمتی، نوسانات بازار و روندهای قیمتی را بررسی میکند. چندتا سوال برام پیش اومده میشه راهنمایی کنید؟
1. چه ابزارهای تحلیلی معمولاً در تحلیل تکنیکال فارکس استفاده میشود؟
2. چگونه الگوهای قیمتی مانند شمعهای نمودار واقعی (candlestick patterns) در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرند؟
5. چطور میتوان از میانگین حرکتی (Moving Averages) برای تحلیل تکنیکال استفاده کرد؟
6. چگونه میتوان از شاخصهای روندی (Momentum Indicators) برای پیشبینی نوسانات قیمتی استفاده کرد؟
7. چه تأثیری ممکن است خبرها و رویدادهای اقتصادی بر تحلیل تکنیکال داشته باشند و چطور باید با آنها در تحلیل تکنیکال فارکس برخورد کرد؟
ممنون از شما