به گزارش کارمادیو، گروه درمانی نوعی روان درمانی است که هدف آن کمک به افراد برای مدیریت شرایط سلامت روان یا کنار آمدن با تجربیات و رفتارهای منفی است. این مقاله به این موضوع می پردازد که گروه درمانی چیست، مزایای بالقوه آن و آنچه در طول جلسات درمانی باید انتظار داشت.
گروه درمانی چیست؟
گروه درمانی شکلی از روان درمانی است که شامل یک یا چند کارورز بهداشت روان است که در هر جلسه روان درمانی را به چندین نفر ارائه میدهند.
گروه درمانی می تواند زمان انتظار را کاهش دهد و به افراد بیشتری دسترسی به مراقبت های بهداشتی روانی بدهد. برخی افراد علاوه بر گروه درمانی در جلسات درمانی فردی نیز شرکت میکنند، در حالی که برخی دیگر فقط از گروه درمانی استفاده می کنند.
گروه درمانی برای چه کسی مفید است؟
هر کسی می تواند در جلسه گروه درمانی شرکت کند. با این حال، گروه درمانی میتواند به ویژه برای افرادی که دسترسی محدودی به مراقبت های بهداشتی روان دارند، مانند افرادی که در مناطق روستایی یا مناطق کم درآمد زندگی می کنند، که در آن کلینیک های مراقبت های بهداشتی کم پرسنل یا کمیاب هستند، مفید باشد.
یکی از اهداف گروه درمانی، گرد هم آوردن افرادی است که تجربیات مشابهی دارند. گروه درمانی معمولاً بر یک نگرانی خاص از سلامت روانی مانند اضطراب اجتماعی یا افسردگی متمرکز است. چند نمونه دیگر از شرایطی که یک گروه ممکن است روی آنها تمرکز کند عبارتند از:
- اختلال اضطراب فراگیر
- اختلال استرس پس از سانحه (تروما)
- اختلال هراس
- فوبیاها
- افسردگی
- اختلال کمبود توجه
- بیش فعالی
- اختلال مصرف مواد
گروه درمانی همچنین می تواند به افراد زیر کمک کند:
- غم و اندوه
- چاقی
- درد مزمن
- کاهش وزن
- مدیریت خشم
- خشونت خانگی
- آسیب فرهنگی
- بیماری مزمن
گروه درمانی چگونه کار میکند؟
ایروین دی یالوم در کتاب خود به نام تئوری و عمل روان درمانی گروهی 11 اصل را در گروه درمانی بیان می کند که از آنها به عنوان “11 عامل اولیه” یاد میکند. بخشهای بعدی این مقاله از کارمادیو، این 11 اصل را از کتاب تشریح میکند.
1. القای امید توسط درمانگران
درمانگران میتوانند با تصدیق زمانی که اعضای فعلی و سابق به سمت اهداف خود پیشرفت میکنند، امید را در اعضای گروه القا کنند. گروهها معمولاً از افرادی در مراحل مختلف درمان تشکیل می شوند.
با توجه به نظریه و عمل روان درمانی گروهی، تماشای افرادی که در حال حاضر مشکل مشابهی را تجربه میکنند یا در حال بهبودی هستند، به سایر اعضای گروه امیدوار می شود که آنها نیز نتایج درمانی مثبتی داشته باشند.
2. تجربیات مشابه
در گروه درمانی، درمانگران، افرادی را که تجربیات مشابهی دارند، گرد هم میآورند. بر اساس تئوری و عمل روان درمانی گروهی، ملاقات با افراد دیگری که از مشکلات مشابه بهبود می یابند یا با آنها کار می کنند، به افراد کمک می کند تا متوجه شوند که تنها نیستند. این کتاب همچنین بیان می کند که درک جهانی بودن تجارب آنها می تواند به افراد کمک کند تا بر انزوای فیزیکی و عاطفی غلبه کنند.
3. انتقال اطلاعات
اعضای گروه و درمانگران می توانند با به اشتراک گذاشتن اطلاعات و ارائه مشاوره به یکدیگر کمک کنند.
4. نوع دوستی
اعضای گروه می توانند در طول درمان از یکدیگر حمایت کنند، به یکدیگر اطمینان دهند و به بهبود یکدیگر کمک کنند. طبق نظریه و عمل روان درمانی گروهی، این به بهبود عزت نفس و اعتماد به نفس آنها کمک می کند.
5. گروه به مثابه خوانواده
در تعریف تئوری و عملی روان درمانی گروهی بیان میکند که گروههای درمانی اغلب شبیه گروههای خانوادگی هستند، با یک یا دو شخصیت اقتدار والدین و برخی خواهر و برادرهای همسال. در جلسات گروه درمانی، افراد می توانند تجربیات و پویاییهای دوران کودکی خود را با این «والدین و خواهر و برادر» روبرو کنند. آنها میتوانند یاد بگیرند که چگونه این تجربیات اولیه شخصیت آنها را شکل داده و تشخیص دهند که کدام رفتارها و باورها در زندگی آنها مفید یا مخرب است.
6. تمرین مهارتهای اجتماعی
بر اساس نظریه و عمل روان درمانی گروهی، اعضای گروه می توانند بازخورد اصلاحی بدهند و دریافت کنند که میتواند به آنها کمک کند تا در تعاملات اجتماعی خارج از گروه شرکت کنند.
7. رفتار تقلیدی
اعضای گروه ممکن است رفتارهایی را که در اعضای ارشد یا درمانگران مشاهده میکنند تقلید کنند. بر اساس نظریه و عمل روان درمانی گروهی، در نتیجه، اعضای گروه می توانند درک بهتری از خود به دست آورند.
8. یادگیری بین فردی
طبق نظریه و عمل روان درمانی گروهی، گروه درمانی، جهان اجتماعی فرد را منعکس میکند. از طریق بازخورد و مشاهده خود، اعضای گروه میتوانند از نقاط قوت و محدودیت های رفتار بین فردی خود آگاهی پیدا کنند.
9. انسجام گروهی
طبق نظریه و عمل روان درمانی گروهی، به عنوان بخشی از گروهی با هدف مشترک، اعضا می توانند احساس تعلق به دست آورند. نویسنده می گوید که در نتیجه ممکن است اعضا احساس راحتی بیشتری برای باز شدن با گروه داشته باشند. همچنین ممکن است تمایل بیشتری برای اجرای تغییرات رفتاری که به عنوان بخشی از درمان یاد میگیرند، داشته باشند.
10. رهایی
به اشتراک گذاشتن احساسات، تجربیات و دردهای خود با یک گروه میتواند به افراد کمک کند تا عصبانیت خود را از بین ببرند و احساسات فروخورده را از بین ببرند. طبق نظریه و عمل رواندرمانی گروهی، این فرآیند میتواند به بینشهای ناگهانی منجر شود که روشهای درک و پاسخ افراد به زندگی را تغییر میدهد.
11. شناخت ضعفها
بر اساس نظریه و عمل روان درمانی گروهی، جلسات گروه درمانی فضا و زمان را برای افراد فراهم میکند تا عوامل وجودی ناراحت کننده مانند از دست دادن و مرگ را کشف کنند. اعضای گروه همچنین می توانند با یادگیری درک اینکه در نهایت کنترل رفتارها، اعمال و انتخاب های خود را در دست دارند، احساس اتکای قوی تری به خود ایجاد کنند.
انواع مختلف گروه درمانی
انواع مختلفی از گروه درمانی وجود دارد و مدل های درمانی از گروهی به گروه دیگر متفاوت است. بخشهای زیر پنج مورد از رایجترین نوع منبع معتمد گروه درمانی را تشریح میکند.
1. گروه های آموزشی روانی
گروه درمانی روانی آموزشی بر منبع قابل اعتمادی متمرکز است که به اعضا در مورد شرایط آنها آموزش میدهد و راهبردهای مقابلهای جدیدی را برای آنها ارائه میدهد. این گروه ها معمولاً روی یک وضعیت خاص مانند اختلال مصرف مواد، اضطراب یا فوبیا تمرکز می کنند.
2. گروههای توسعه مهارتها
گروههای توسعه مهارتها بر منبع مورد اعتماد تمرکز میکنند و مهارتهایی را که اعضا برای کنار آمدن با برخی شرایط سلامت روان به آن نیاز دارند، معرفی و بهبود میدهند. این گروه ها ممکن است جنبه هایی از گروه های آموزشی روانی را در بر گیرند. با این حال، هدف کلی شامل تقویت منابع رفتاری و شناختی اعضا برای کمک به انتخابهای مثبت و اجتناب از موقعیتهای مضر است.
3. گروه های شناختی رفتاری
گروه درمانی شناختی رفتاری تلاش میکند تا با منبع قابل اعتماد باورهایی را که فرد دارد که منجر به رفتارهای منفی یا مضر میشود، بازسازی کند. برای مثال، گروههای رفتاری شناختی که بر اختلال مصرف مواد تمرکز میکنند، با شناسایی موقعیتها و محیطهایی که رفتار اعتیادآور را تحریک میکنند، شروع میکنند. با این درک، اعضا می توانند استراتژی های مدیریتی را توسعه دهند که از کاهش استفاده پشتیبانی میکند.
4. گروه های حمایتی
گروههای حمایتی میتوانند به مردم کمک کنند تا با تغییرات مهم زندگی مانند از دست دادن یک عزیز کنار بیایند. در گروههای حمایتی، اعضا بدون قید و شرط از یکدیگر حمایت میکنند. این گروه همچنین اعضای خود را تشویق میکند تا در مورد اعتقادات و رفتارهای شخصی خود فکر کنند.
5. گروههای فرآیندی بین فردی
مدل گروهی فرآیند بین فردی از رویکرد روان پویشی منبع مورد اعتماد برای ترویج تغییرات مثبت استفاده میکند. سایکودینامیک مکتبی از روانشناسی است که تجربیات اولیه زندگی و باورها و احساسات ناخودآگاه افراد را اساس شخصیت و رفتار آنها می داند. تمرکز گروههای فرآیند بین فردی منبع مورد اعتماد بیشتر بر پویایی گروههای بین فردی و کمتر بر روانشناسی فردی متمرکز است.
تاثیرات گروه درمانی
به نظر میرسد گروه درمانی برای افسردگی موثر باشد. یک مطالعه منبع معتبر گروه درمانی برای افسردگی به این نتیجه رسید که درمان گروهی میتواند به پیشرفتهای قابل توجهی در سطح گروهی و فردی منجر شود. با این حال، متخصصان خاطرنشان میکنند که بسیاری از افراد در طول مطالعه گروه درمانی را ترک کردند.
در مطالعه دیگری با منبع معتبر، محققان اثربخشی یک برنامه درمانی گروهی 7 هفتهای مبتنی بر تلفن همراه و مبتنی بر وب را برای درمان افسردگی بررسی کردند. شرکت کنندگان بهبود قابل توجهی در علائم افسردگی و سلامت کلی گزارش کردند. این بهبودها در طول دوره پیگیری 3 ماهه ثابت باقی ماندند.
همچنین، نویسندگان یک مقاله در سال 2019، 33 مطالعه را در مورد تأثیرات گروه درمانی بر اختلالات مصرف مواد بررسی کردند. آنها دریافتند که گروه درمانی در مقایسه با عدم درمان، تأثیرات متوسطی بر وضعیت روانی دارد و افرادی که در گروه درمانی قرار میگیرند بیشتر از افرادی که در درمان ثبت نام نکردهاند، از استفاده در آینده خودداری میکنند.
مزایای گروه درمانی
بر اساس نسخه چهارم نظریه و عمل روان درمانی گروهی، گروه درمانی ممکن است: مکانی امن برای افراد برای به اشتراک گذاشتن احساسات خود و کشف ماهیت وضعیت سلامت روانی خود، مکانی برای دریافت حمایت و حمایت از دیگران که تجربه مشابهی دارند، فراهم کند. مشکلات مواجهه با رفتارها، افکار و باورهای جدید که ممکن است دیدگاه افراد را به جایی تغییر دهد که مردم احساس کنند تنها نیستند سیستم های حمایتی مثبت، جایگزین مقرون به صرفه تری برای جلسات درمانی انفرادی.
شرایط کلی
- گروه درمانی شامل یک یا چند روانشناس است که گروه های کوچکی با حداکثر 15 عضو را رهبری می کنند
- جلسات گروهی یک بار در هفته برگزار می شود و حدود 1 تا 2 ساعت طول می کشد
- جلسات گروه درمانی می تواند در مراکز مراقبت های بهداشتی و مراکز اجتماعی مانند مطب های درمانی، بیمارستان ها و کتابخانه ها برگزار شود
- گروهها در یک اتاق ساکت با صندلیهای دایرهای تشکیل میشوند تا اعضای گروه بتوانند یکدیگر را ببینند
- در ابتدای جلسه، اعضای گروه خود را معرفی کرده و دلایل خود را برای حضور در گروه درمانی بیان می کنند. آنها همچنین ممکن است در مورد پیشرفت خود و هر گونه موانع یا شکست هایی که از آخرین جلسه تجربه کرده اند صحبت کنند
- فعالیت های دقیق در جلسات گروه درمانی از گروهی به گروه دیگر متفاوت خواهد بود. با این حال، این فعالیت ها بر ترویج ارتباطات باز و صادقانه و ایجاد اعتماد بین اعضای گروه و روانشناسان آنها متمرکز است
نکات مهم
عواملی که باید در نظر گرفته شود افراد ممکن است بخواهند هنگام جستجوی گروه درمانی عوامل زیر را در نظر بگیرند که آیا مایلند به گروهی بپیوندند که بر یک تجربه خاص یا وضعیت سلامت روان تمرکز دارد، خواه مدلهای گروه درمانی خاصی را ترجیح میدهند یا نه.
جلسات گروه درمانی به صورت حضوری یا آنلاین، چه احساس راحتی بیشتری در صحبت با افراد دارای پیشینه مشابه خود داشته باشند
سخن آخر
خلاصه درمان گروهی جایگزینی برای درمان فردی ارائه میدهد. در جلسات گروه درمانی، افراد میتوانند با دیگرانی که تجربیات مشابهی را به اشتراک میگذارند ملاقات کنند. یک یا چند روانشناس معتبر یا سایر متخصصان مراقبت از سلامت روان جلسات گروه درمانی را رهبری میکنند.
انواع مختلفی از مدل گروه درمانی وجود دارد. با این حال، بیشتر گروه ها تمایل دارند که اعضا را با رفتارهای جدید و مثبت تر آشنا کنند تا بتوانند بهتر با رویدادهای مهم زندگی و علائم سلامت روان کنار بیایند. امیدواریم این مقاله از کارمادیو برای شما مفید بوده باشد.