بهترین روش های ترک سیگار + عوارض و مواد غذایی مفید
یکی از کارهای دشوار که افراد وابسته به نیکوتین آن را به دشواری انجام می دهند ترک سیگار است ولی برخی افراد با اراده قوی، خود را از شر اعتیاد به نیکوتین خلاص می کنند.
در این مقاله از کارمادیو تصمیم داریم تا روش های ترک سیگار را برای شما بررسی کنیم بنابراین تا اتمام این نوشتار ما را همراهی کنید
بهترین کار برای شروع ترک سیگار
برای پیدا کردن راهکار ترک سیگار برای همیشه لازم است که ابتدا از خود بپرسیم که چرا سیگاری شده ایم. بعضی از افراد در دسترس بودن سیگار را عامل اصلی می دانند. ولی جالب است که جنبه روانشناختی اعتیاد بسیار تاثیرگذار است.
انسان ها به طور طبیعی میل فرار از ناراحتی ها را دارند به همین علت هر چیزی که انسان را از غم دور کند پتانسیل اعتیاد آور بودن را دارد.
سیگار کشیدن مانند سایر اعتیادها تلاش از سر ناامیدی برای تسکین درد است ولی بهترین راهکار برای از بین بردن این تفکر مشاوره با یک روانشناس متخصص در زمینه ترک اعتیاد است.
ممکن است بدون کمک از یک روانشناس برای مدتی موفق شوید آن را کنار بگذارید ولی احتمال برگشت آن زیاد است. دکتر روانشناس برنامه ریزی درستی برای ترک اعتیاد به شما ارائه می دهد که این برنامه ریزی می تواند شامل موارد زیر باشد.
- تاریخی را برای شروع ترک سیگار مشخص کنید.
- به خانواده و دوستان صمیمی خود اطلاع دهید که قصد دارید سیگار را کنار بگذارید.
- پاکت سیگار را از ماشین و خانه دور کنید.
روش های ترک سیگار
روش های گوناگونی برای ترک سیگار وجود دارد که به شما کمک می کنند تا به راحتی بتوانید از این عادت مضر دست بکشید. یکی از این روش ها، استفاده از روش های جایگزین مثل قرص های ترک سیگار، پلاسترهای نیکوتین و انجام فعالیتهای ورزشی است.
این روش ها به شما کمک می کنند تا وابستگی خود به نیکوتین را به تدریج کم کنید و سهولت بیشتری در ترک سیگار داشته باشید.
همچنین کمک خواستن از یک مشاوره روانشناس مشکلات روحی و روانی را که در طی این فرایند ممکن است برای شما پیش بیاید را بهتر می توانید با آنها دست و پنجه نرم کنید.
۱- داشتن انگیزه
مهم ترین و اولین قدم برای ترک سیگار، داشتن انگیزه است. روش ترک سیگار برای همه افراد متفاوت است ولی برای انجام دقیق و درست این موضوع به انگیزه نیاز دارید بنابراین پیش از هر اقدامی ابتدا خوب فکر کنید و ببینید چرا قصد ترک سیگار را دارید.
زمانی که دلیل و انگیزه برای ترک سیگار داشته باشید به راحتی تسلیم کشیدن حتی یک نخ سیگار نمی شوید.
۲- از درمانهای جایگزین نیکوتین کمک بگیرید
کسانی که مدت زیادی سیگار کشیده اند و بدن آنها به طور مداوم با نیکوتین در ارتباط بوده باید برای شروع ترک سیگار از درمان های جایگزین نیکوتین( NRT) کمک بگیرند. NRT نوعی روش درمانی برای ترک سیگار است که علائم ترک نیکوتین را در بدن افراد کاهش می دهد. همچنین NRT به صورت موقتی نیکوتین را به بدن شخص می رساند و باعث کاهش علائم ترک و افزایش موفقیت در ترک سیگار می شود.
انواع NRT
انواع گوناگونی از NRT وجود دارد که در اینجا به رایج ترین آنها اشاره می کنیم.
- چسب های نیکوتین
- آدامس های نیکوتین
- قرص های پاستیل نیکوتین
- سرنگ های بینی نیکوتین
۳- تعهد و حمایت رفتاری بهترین راه ترک سیگار در جوانان
حمایت خانواده و نزدیکان از شخصی که تصمیم به ترک سیگار گرفته است به ویژه در جوانان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است اما در اینجا بحث تعهد نقش بسیار مهم تری در انگیزه شخص ایفا می کند.
احساس وابستگی شخص به دریافت نیکوتین می تواند او را در برابر ترک سیگار سست کند اما این وابستگی را می توانید با یک تعهد به خانواده، گروه های ترک اعتیاد و روان درمانگر جایگزین کنید.
هنگامی که شخص خود را در برابر یک تعهد نسبت به فرد پشتیبان یا عزیزان می بیند این روند برای او آسان تر شده و در نتیجه احتمال بازگشت او به کشیدن سیگار کمتر می شود.
۴- افزایش فعالیت های بدنی مانند ورزش کردن
یکی دیگر از بهترین راهکارها برای ترک سیگار انجام فعالیتهای بدنی بالا و ورزش کردن است. تحقیقات حاکی از آن است که فعالیتهای ورزشی مانند دوچرخه سواری، دویدن، شنا و رقصیدن، میل به سیگار کشیدن را در فرد کاهش می دهد.
۵- استفاده از داروهای تجویزی
داروهایی مانند بوپروپیون هیدروکلراید و وارنیکلین تارتارات (Chantix) که مورد تایید FDA هستند به شما در ترک سیگار کمک می کنند. البته این داروها را بهتر است توسط پزشک و تحت نظر او مصرف کنید.
بوپروپیون هیدروکلراید ولع مصرف و همچنین علائم ترک نیکوتین را در شخص کاهش می دهد در حالی که وارنیکلین تارتارات بعضی از اثرات نیکوتین را بر روی مغز شخص تقلید می کند.
به گفته FDA این داروها اعتیاد آور نیستند ولی دارای عوارض جانبی بالقوه ای مانند خلق افسرده، تغییرات در رفتار، پرخاشگری، خصومت و اعمال یا افکار خودکشی هستند.
۶- تمیز کردن خانه
در زمان ترک سیگار بهتر است که محیط اطراف خود را نیز تمیز کنید چرا که این موضوع به شما کمک می کند تا از هوس کشیدن سیگار پیشگیری کنید.
انواع فندک، زیر سیگاری، پاکت سیگار و حتی لباس هایی از شما که بوی سیگار به خود گرفته اند را دور بیندازید یا از دسترس خود خارج کنید.
پارچه ها و اثاثیه داخل منزل را با کمک بخارشوی یا جارو برقی به خوبی تمیز کنید و از خوشبو کننده های هوا برای از بین بردن بوی دود سیگار استفاده کنید.
۶- تاخیر
هر لحظه ای که احساس کردید ممکن است تسلیم سیگار شوید به خود بگویید که باید تا ده دقیقه دیگر صبر کنم سپس به سراغ کاری بروید که در این مدت حواس شما پرت شود. به یک مکان عاری از دود سیگار بروید چرا که این ترفندها برای از بین بردن ولع مصرف سیگار کفایت می کنند.
۷- پیوستن به کمپین های آنلاین ترک سیگار
بهتر است برای ترک سیگار به کمپین های آنلاین ترک سیگار بپیوندید تا با مطالب افرادی که قبلا ترک کرده اند آشنا شوید و از افکار تشويق کننده برای خود استفاده کنید.
عوارض ترک سیگار
عوارض ترک سیگار حدود یک هفته الی یک ماه طول می کشد ولی علائم در هفته اول با شدت بیشتری احساس می شوند سپس به مرور زمان بدن در برابر آنها از خود مقاومت نشان می دهد. عوارض ترک سیگار به عبارت زیر هستند.
- خارش بدن
- اضطراب
- خشکی دهان
- حالت تهوع
- بی قراری و بی خوابی
- گلودرد
- سرفه
- آشفتگی روحی
- مشکلات گوارشی
- وسوسه سیگار کشیدن
مواد غذایی مفید برای ترک سیگار
مواد غذایی مفید در این دوره به طور شگفت انگیزی بر روند ترک سیگار تاثیر می گذارند چرا که بعضی از ویتامین ها و مواد معدنی با ایجاد احساس خوب نیاز شما به محرک وابسته مثل نیکوتین را کاهش می دهند.
بهترین مواد غذایی و خوراکی مفید برای دوره ترک سیگار به شرح زیر هستند.
- کیوی
- قارچ
- تربچه
- کلم بروکلی
- انار
- مرکبات
- موز
- آجیل
- شیر
بهترین دمنوش ها برای ترک سیگار
افرادی که در دوره ترک سیگار هستند با لحظاتی روبرو می شوند که آشفتگی روحی و روانی راحتشان نمی گذارد. برای رسیدن به آرامش در این دوره از دمنوش هایی که در زیر برای شما ذکر می کنیم در این دوره مصرف کنید.
- دمنوش گل گاو زبان
- دمنوش گل ساعتی
- دمنوش چای سبز
- دمنوش چای جنسان
جمع بندی
اعتیاد به سیگار در سال های اخیر با وجود آگاهی مردم درباره مضرات آن شدت گرفته و سن و سال هم نمی شناسد اما موضوع اینجاست که بسیاری از افرادی که به سیگار اعتیاد دارند بارها و بارها تلاش کرده اند آن را ترک کنند ولی با شکست روبرو شده اند.
اگر شما هم جز افرادی هستید که تصمیم دارید سیگار را ترک کنید روش های ذکر شده در این مقاله از کارمادیو را به کار ببرید تا نتیجه مطلوب حاصل شود.