طرز تهیه شله زرد برای ۴ نفر + نکات طلایی
اکثر ما شله زرد را به عنوان یکی از غذاهای نذری برای مناسبتهای خاص مذهبی میشناسیم. شله زرد یک غذای سنتی و قدیمی ایرانی است که معمولا از آن به عنوان دسر و پیش غذا استفاده میکنند.
رنگ و لعاب زعفرانی به همراه عطر دارچین و گلاب، همه باهم یک ترکیب بهشتی را میسازند، به همین دلیل است که طرز تهیه شله زرد خوش طعم و خوش عطر بسیار طرفدار دارد.
پخت شله زرد اصلا سخت نیست و اگر مطابق با دستور پخت شله زرد که در ادامه میگوییم پیش بروید و به نکات و فوت و فن آن دقت کنید، میتوانید از طعم اصیل و ناب شله زرد لذت ببرید. با کارمادیو همراه باشید.
چرا باید شله زرد بخوریم؟
جالب است بدانید که ریشه شله زرد به شهر کرمان باز میگردد و به همین دلیل است که بسیاری شله زرد را به اسم ابراهیم خانی میشناسند. ابراهیم خانی حاکم کرمان بود و در زمان جنگ دستور داد تا شله زرد تهیه شده و برای بهبود وضعیت تغذیه بین مردم توزیع شود.
جالب است بدانید که شله زرد اصیل ایرانی در سطح جهان نیز معروف است و خیلی از مردم سراسر دنیا از آن به عنوان دسر یا پیش غذای سرد و یا گرم استفاده میکنند.
هم چنین بهتر است بدانید که وجود گلاب، زعفران و هل در شله زرد موجب آرامش اعصاب میشود.
مواد لازم برای تهیه شله زرد ساده و فوری
پیش از هر چیزی باید مواد اولیه را برای تهیه شله زرد مهیا کنید، توجه کنید این مواد لازمی که در ادامه گفته میشود برای 4 نفر است.
برنج نیم دانه | 2 لیوان |
زعفران دم کرده | 2 قاشق غذاخوری |
گلاب | نصف لیوان |
خلال بادام | 100 گرم |
کره | 100 گرم |
شکر | 4 لیوان |
دارچین | برای تزئین |
عرق هل | یک قاشق غذاخوری |
نمک | یک قاشق چایخوری |
حالا برویم سراغ مراحل تهیه شله زرد خوشمزه و مجلسی که رنگ و بوی آن هوش از سر آدم میبرد.
مرحله اول
اولین کاری که باید برای تهیه شله زرد انجام دهید، این است که برنج را خوب پاک کنید. سپس باید برنجها را چند بار خوب بشویید. برای این کار بهتر است حتما تا روی برنجها آب بریزید و خوب با دست برنجها را زیر و رو کنید. این کار چند بار انجام دهید تا آب برنج شفاف شود چرا که این نشان دهنده این است که برنج به خوبی شسته شده است.
توصیه میشود که برنج را از شب قبل یا حداقل چند ساعت قبل از تهیه شله زرد، درون قابلمه بدون نمک خیس کنید. هم چنین توصیه میشود برای پخت یک شله زرد بی نظیر از برنج مرغوب ایرانی به کار ببرید.
مرحله دوم
حالا آب برنج را خالی کنید و گلاب را به همراه 1 لیوان آب به برنجها اضافه کنید. حالا اجازه دهید برنج به مدت 30 دقیقه خیس بخورد.
مرحله سوم
در همین حال باید خلالهای بادام را در یک کاسه آب قرار دهید تا خوب خیس بخورند. خیس خوردن بادامها باید تا حدی باشد که پوست قهوه ای آنها به راحتی جدا شود. بعد از پایان 30 دقیقه خیس خوردن برنج، یک قابلمه را انتخاب کنید و در آن 8 لیوان آب بریزید.
مرحله چهارم
حرارت را زیاد کنید و اجازه دهید تا آب جوش بیاید. بعد از جوش آمدن نیز حرارت را کم کنید و برنج را به همراه آب و گلاب داخل قابله اضافه کنید. حالا باید دوباره صبر کنید تا آب جوش بیاید. از قاشق یا کفگیر چوبی استفاده کنید تا کفی که روی آب ایجاد میشود را بردارید. حرارت را ملایم کنید تا برنج به خوبی بپزد.
مرحله پنجم
حالا یک دانه برنج را بردارید و تست کنید. اگر مغز برنج کمی سفت و اطراف آن نرم بود، زمان این است که شکر اضافه کنید. خوب مواد را هم بزنید تا از ته گرفتن شله زرد جلوگیری شود. این هم زدن را پس از حل شدن شکر ادامه دهید، چرا که مواد در این مرحله به سادگی ته میگیرند.
مرحله ششم
در این مرحله از طرز تهیه شله زرد باید به سراغ بادامها بروید. آنها را پوست بگیرید و از وسط نصف کنید تا خلالی شوند. مقداری از آنها را داخل شله زرد بریزید و مقدار دیگری را برای تزیین روی شله زرد، کنار بگذارید.
حالا باید زعفران دمکرده و عرق هل را به علاوه مقدار کمی نمک به قابلمه شله زرد اضافه کنید.
مرحله هفتم
شله زرد را مدام هم بزنید تا به غلظت و قوام مطلوب و مورد نظر برسد. زمانی که از غلظت آن مطمئن شوید، یک کاسه بردارید و مقداری از شله زرد را داخل آن بکشید. وقتی خنک شد آن را تست کند.
مرحله هشتم
اگر همه مراحل طرز تهیه شله زرد را به درستی انجام داده باشید، پس غلظت شله زرد باید مناسب باشد. در مرحله آخر پخت نیز باید کره را به شله زرد اضافه کنید و درست 5 دقیقه بعد شعله زیر قابلمه را خاموش کنید. اگر هنوز احساس میکنید که شله زرد شل است و از غلظت کافی برخوردار نیست، زمان بیشتری روی شعله قرار دهید تا بپزد و قوام مورد نظر را بدست بیاورد.
مرحله نهم
البته به این نکته دقت کنید که شله زرد بعد از خنک شدن نیز کمی سفتتر و غلیظتر میشود.
حالا نوبت به بخش هیجان انگیز ماجرا میرسد. شله زردها را در کاسههای مورد نظر خود بریزید و با دارچین و خلال بادام یا در صورت تمایل پودر نارگیل و خلال پسته تزیین کنید.
نوش جان. امیدوارم از این دستور پخت که توسط کارمادیو برای شما تهیه شده لذت برده باشید.
فوت و فنها و نکات طرز تهیه شله زرد ساده و فوری
- توصیه میشود بعد از آماده شدن شله زرد، آن را روی یک شعله پخش کن روی حرارت کم به مدت حدودا یک ربع تا بیست دقیقه دیگر قرار دهید تا آب اضافه آن تبخیر شود و دیگر آب نیندازد و یا روی آن ترک نخورد.
- بهتر است شکر را مرحله به مرحله اضافه کنید و تست کنید تا خیلی شیرین نشود.
- دم کشیدن شله زرد بسیار مهم است و به این ترتیب موجب میشود تا وقتی سرد شد، آب نیندازد.
- اگر دوست داشته باشید میتوانید 1 قاشق غذاخوری روغن مایع داخل شله زرد بریزید تا مانع از آب انداختن آن شوید.
- نمک، شیرینی شله زرد را بیشتر مشخص میکند.
- باید شکر را قبل از مغز پخت شدن برنج به قابلمه اضافه کنید، چرا که شکر اجازه مغز پخت شدن برنج را نمی دهد.
- برای اینکه متوجه شوید که شله زرد به خوبی جا افتاده است، باید دقت کنید که آب از برنج جدا نباشد و دانههای برنج نرم و روان باشند.
- شله زرد را داغ در کاسه بریزید و تزیین کنید، در غیر این صورت ممکن است شله زرد آب بیندازد.
- اگر میخواهید این طرز تهیه شله زرد را برای بیش از 4 نفر درست کنید، این قانون را به یاد داشته باشید: مقدار شکر باید 2 برابر برنج و مقدار آب باید 5 برابر برنج باشد.
- هیچ وقت بعد از این که شکر را به شله زرد اضافه کردید، آب جوش بیشتری درون قابلمه نریزید، چرا که ممکن است شله زرد بیش از حد آبکی میشود.
- اگر میخواهید شله زرد یکدست و یکنواختی داشته باشید، از گوشتکوب برقی استفاده کنید تا همه مواد را به خوبی میکس کنید.
سلام و درود خدا بر شماها الهی
آمین