خودرو

چراغ چک خودرو برای چیست؟ بعد از روشن شدن چراغ چک ماشین چه باید کرد؟

به گزارش کارمادیو، یکی از مشکلاتی که ممکن است رانندگان با آن روبرو شوند، روشن شدن چراغ چک خودرو است. این چراغ با رنگ زرد یا قرمز روی نمایشگر پشت فرمان روشن می‌شود. روشن شدن این چراغ به معنای آن است که ایراد مهمی در قسمتی از خودرو، مخصوصا سیستم‌های الکترونیکی وجود دارد. اما چرا این چراغ روشن می‌شود و در صورت مواجه شدن با آن چه کار باید کرد؟

چراغ چک خودرو چیست؟

چراغ چک و جای آن پشت فرمان کنار کیلومتر

چراغ چک خودرو یا Check Engine Light نشانگری است که در مجموعه آمپرهای پشت فرمان قرار دارد. این چراغ معمولا با نماد یک موتور کوچک یا نوشته Check Engine در پشت فرمان ظاهر می‌شود.

وظیفه چراغ چک خودرو

چراغ چک

چراغ چک خودرو به راننده اطلاع می‌دهد که اجزا و سیستم‌های موتور به درستی کار می‌کنند یا خیر. اگر این چراغ روشن شود، به معنای بروز یک یا چند مشکل در عملکرد خودرو است. ازاین‌رو در صورت مواجه با چراغ چک روشن باید در اولین فرصت خودرو را به تعمیرگاه معتبر ببرید تا عیب‌یابی و تعمیر شود.

اهمیت چراغ چک

هرگاه چراغ چک خودرو روشن شود، یعنی اختلالی در عملکرد ماشین وجود دارد. این اختلال ممکن است کوچک یا بزرگ باشد و در برخی موارد می‌تواند به حادثه و سانحه یا ضررهای مادی هنگفت منجر شود. بنابراین، بی‌اعتنایی به چراغ چک روشن خطرناک است و رانندگی با خودرویی که دچار این مشکل است، توصیه نمی‌شود.

سرویس دوره ای خودرو

با انجام سرویس دوره ای خودرو در بازه‌های زمانی معین، مشکلات موجود در همان ابتدا کشف می‌شود و احتمال مواجهه با چراغ چک روشن کاهش می‌یابد. گفتنی است سرویس دوره‌ای شامل مواردی مثل بازبینی قسمت‌های مختلف موتور خودرو، کنترل فشار باد تایرها، کنترل لنت‌ها، بررسی فیلترها و در صورت نیاز تعویض روغن موتور می‌شود.

دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین

شکل چراغ چک ماشین
برخی از مهم‌ترین دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو عبارت‌اند از:

  • مشکل پیدا کردن باتری ماشین و اتصالات آن
  • عدم کارکرد صحیح دینام و مشکل تسمه آن
  • باز بودن یا مشکل درب باک بنزین
  • مشکل در سیستم تهویه مطبوع خودرو
  • مشکل در سیستم سوخت رسانی ماشین
  • نصب غیر اصولی دزدگیر ماشین
  • مشکل پیدا کردن سیستم دریچه EGR
  • خراب شدن سنسور جریان هوا
  • از کار افتادن کاتالیست ماشین
  • آسیب دیدن سنسور اکسیژن
  • خراب شدن شمع‌ها و کوئل
  • مشکل پیدا کردن ترموستات
  • نشتی خلاء

12 دلیل روشن شدن چراغ چک ماشین

در ادامه لازم است هر یک از دلایل روشن نشدن چراغ چک خودرو را بررسی کنیم.

1. مشکل پیدا کردن باتری ماشین و اتصالات آن

روشن شدن چراغ چک 206 و سایر خودرو ممکن است به‌دلیل مشکل پیدا کردن باتری و اتصالات آن باشد. در ماشین‌های معمولی، چراغ چک دینام در این گونه مواقع روشن می‌شود. البته در برخی از خودروهای مجهز، چراغ اختصاصی برای باتری تعبیه می‌شود. برخی از مهم‌ترین دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین در اثر مشکلات مربوط به‌باتری عبارت‌اند از:

  • ضعیف شدن باتری
  • خوردگی پایانه‌های باتری
  • مشکل پیدا کردن سیم کشی متصل به باتری
  • استفاده بیش از حد وسایل برقی در ماشین
  • شل شدن کابل‌های متصل به باتری

2. عدم کارکرد صحیح دینام و مشکل تسمه آن

تسمه دینام

روشن شدن چراغ چک کوییک و سایر ماشین‌ها ممکن است نشانه عدم کارکرد صحیح دینام ماشین باشد. این اتفاق معمولا در اثر مشکل در سیم کشی بین دینام و باتری رخ می‌دهد. البته در مواقعی هم نشان‌دهنده تنظیم نبودن یا پاره شدن تسمه دینام است که عملا روند شارژ باتری ماشین توسط دینام را متوقف می‌کند.

3. باز بودن یا مشکل درب باک بنزین

باز بودن درب باک بنزین
اگر درب باک بنزین را به‌درستی نبندید، ممکن است چراغ چک در برخی از خودروها روشن شود. شل بودن درب باعث می‌شود که هوا به‌داخل باک راه پیدا کند و عملکرد سیستم سوخت‌رسانی ماشین مختل شود. گاهی اوقات علی‌رغم اینکه درب باک به‌درستی بسته شده باز هم چراغ چک روشن می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد که درب باک با مشکل روبه‌رو شده و نیاز به تعمیر یا تعویض دارد.

4. مشکل در سیستم تهویه مطبوع خودرو

سیستم تهویه مطبوع خودرو
اگر با روشن کردن کولر ماشین شاهد روشن شدن چراغ چک هستید، باید در یکی از بخش‌های سیستم تهویه به‌دنبال ایراد باشید. در خودروهای قدیمی این احتمال وجود دارد که فیوزها، رله‌ها، سوئیچ‌ها و کابل‌های سیستم برق کولر به‌مرور زمان دچار فرسایش شده باشند و در نتیجه عملکرد درستی از خود نشان ندهند.

همچنین احتمال خرابی سنسورهای سیستم تهویه مطبوع مانند سنسور دما، سرعت فن و فشار گاز مبرد هم وجود دارد. در موارد معدودی هم ریشه مشکل به‌خرابی ماژول کنترل سیستم تهویه مطبوع ماشین بر می‌گردد.

5. مشکل در سیستم سوخت رسانی ماشین

سیستم سوخت رسانی ماشین
روشن شدن چراغ چک دنا و بسیاری دیگر از خودروها ممکن است مربوط به مشکلات سیستم سوخت رسانی ماشین باشد. اگر بعد از بنزین زدن مشاهده می‌کنید که چراغ چک ماشین روشن می‌شود، ممکن است این اتفاق به‌دلیل تماس پیدا کردن بنزین با کنیستر رخ داده باشد. کنیستر بخارات موجود در باک بنزین را جذب می‌کند. اگر چنانچه باک بنزین را بیش از حد پر کنید، احتمال خیس شدن کنیستر وجود دارد و در نتیجه نمی‌تواند وظیفه خود را به‌درستی انجام دهد.

6. نصب غیراصولی دزدگیر ماشین

دزدگیر ماشین
دزدگیر ماشین به سیستم‌های برقی آن متصل می‌شود. به‌همین دلیل، اگر اصول نصب دزدگیر به‌درستی رعایت نشود، این امکان وجود دارد که کامپیوتر خودرو، دزدگیر را به‌عنوان یک سیستم خارجی مزاحم شناسایی کند. در این حالت، ایسیو فرمان روشن شدن چراغ چک را صادر می‌کند. اگر بعد از نصب دزدگیر با این مشکل روبه‌رو شدید، باید ایراد را در نحوه نصب دزدگیر جستجو کنید.

7. مشکل پیدا کردن سیستم دریچه EGR

سیستم دریچه EGR
دریچه EGR با هدف کنترل آلاینده‌های تولید شده در موتور و جلوگیری از انتشار بخشی از آن‌ها در محیط در مسیر خروجی اگزوز ماشین تعبیه می‌شود. این سیستم، بخشی از آلاینده‌ها را از طریق یک یک دریچه به‌سمت منیفولد ورودی هوای موتور هدایت می‌کند. به‌این‌ترتیب، میزان آلاینده‌های خروجی از اگزوز را کاهش می‌دهد.

مشکل پیدا کردن سیستم دریچه EGR می‌تواند منجر به روشن شدن چراغ چک ماشین شود. این اتفاق معمولا ناشی از گرفتگی دریچه و کثیف شدن پورت‌های آن رخ می‌دهد. اگر خوش‌شانس باشید و دریچه به‌طور کامل خراب نشده باشد، با تمیز کردن آن مشکل برطرف می‌شود. در غیر این صورت باید آن را تعویض کنید که معمولا قیمت بالایی هم دارد.

8. خراب شدن سنسور جریان هوا

سنسور جریان هوا
سنسور هوا در مسیر ورود جریان هوا به‌درون موتور نصب می‌شود. این سنسور میزان هوای ورودی به‌موتور را در هر لحظه اندازه‌گیری می‌کند و داده‌ها را به ایسیو می‌فرستد. ایسیو این داده و سایر اطلاعات دریافتی از سنسورهای دیگر را تجزیه و تحلیل می‌کند تا فرمان لازم برای ترکیب سوخت و هوا با نسبت ایده‌آل در موتور را صادر کند. خراب شدن سنسور جریان هوا، ارسال سیگنال به‌ایسیو را مختل می‌کند. در نتیجه کامپیوتر دستور روشن شدن چراغ چک ماشین را صادر می‌کند.

9. از کار افتادن کاتالیست ماشین

کاتالیست ماشین
خودروهای قدیمی که مسافت زیادی را طی کرده‌اند، معمولا با مشکل خرابی کاتالیست روبه‌رو می‌شوند. تجربه نشان می‌دهد که در بسیاری از خودروها، از کار افتادن کاتالیست باعث روشن شدن چراغ چک خودرو نمی‌شود؛ اما داستان در خصوص برخی از ماشین‌ها متفاوت است. خیلی از راننده‌ها به‌دلیل قیمت بالا و کمیاب بودن کاتالیست معمولا نسبت به‌تعویض این قطعه اقدام نمی‌کنند.

10. آسیب دیدن سنسور اکسیژن

سنسور اکسیژن
یکی دیگر از قطعاتی که نقش کلیدی در عملکرد ایده‌آل کامپیوتر خودرو برای ترکیب سوخت و هوا در موتور دارد، سنسور اکسیژن است. این قطعه در مسیر خروجی آلاینده‌ها به‌سمت اگزوز نصب می‌شود و اکسیژن موجود در گازهای عبوری را اندازه‌گیری می‌کند. هرچه اکسیژن موجود در گازهای آلاینده بیشتر باشد، نشان‌دهنده کیفیت پایین‌تر عملیات احتراق در موتور است.

اگر سنسور اکسیژن آسیب ببیند، ارسال سیگنال از آن به ایسیو متوقف می‌شود. به‌همین‌دلیل، کامپیوتر دستور روشن شدن چراغ چک ماشین را می‌دهد. ضمن اینکه خرابی این سنسور تاثیر چشم‌گیری در افزایش مصرف سوخت خودرو دارد.

11. خراب شدن شمع‌ها و کوئل‌

خراب شدن شمع‌ها و کوئل‌
شمع‌ها که مسئولیت جرقه زنی عملیات احتراق در موتور را بر عهده دارند، قطعاتی مصرفی هستند و بعد از مدتی نیاز به‌تعویض دارند. البته در مواردی که به‌دلیل جمع شدن آلاینده‌ها روی شمع‌ها، این قطعه از انجام وظیفه خود باز می‌ماند که در این حالت با تمیز کردن مشکل برطرف می‌شود. به‌هرحال، اگر شمع‌ها در ایجاد جرقه دچار مشکل شوند، چراغ چک خودرو روشن خواهد شد.

در مواردی هم مشکل مربوط به شمع‌ها نیست. بلکه کوئل خراب شده و در نتیجه انرژی الکتریکی مورد نیاز برای جرقه زدن در اختیار شمع‌ها قرار نمی‌گیرد. در این حالت هم چراغ چک خودرو روشن می‌شود.

12. مشکل پیدا کردن ترموستات

ترموستات
ترموستات یکی از قطعات مهم سیستم خنک کننده موتور است. این قطعه با اندازه‌گیری دمای مایع خنک کننده، دستور فعالیت فن با دور کند یا تند را صادر می‌کند. خراب شدن ترموستات این فرآیند را مختل می‌کند و در نتیجه چراغ چک ماشین روشن می‌شود. فراموش نکنید که خرابی ترموستات می‌تواند زمینه‌ساز داغ شدن بیش از حد موتور شود و آسیب‌های جدی را به‌بار بیاورد.

سوالات متداول

اگر چراغ چک خودرو روشن شد، چه کنیم؟

در این وضعیت با مراجعه با مرکز خدمات خودرویی و تعمیرگاه، علت روشن شدن چراغ چک را با دستگاه عیب‌یاب بررسی کنید.

آیا با روشن شدن چراغ چک، صدای عجیبی شنیده می‌شود؟

اگر روشن شدن چراغ چک همراه با صدای غیرعادی باشد، به احتمال قوی آسیبی فیزیکی در یکی از قسمت‌های حساس خودرو ایجاد شده است.

آیا چراغ چک چشمک می‌زند؟

بله، در شرایطی که ایراد موتور بسیار جدی باشد، چراغ چک شروع به چشمک زدن می‌کند.

چراغ چک موتور چه رنگی است؟

چراغ چک خودرو معمولا زرد رنگ است، اما در شرایط اضطراری و در برخی خودروها این چراغ قرمز می‌شود.

اگر چراغ چک موتور روشن شود، خودرو نیاز به تعمیر دارد؟

روشن شدن چراغ چک لزوما به معنای وجود خرابی و نیاز به تعمیر نیست. گاهی مواقع خطای موقت نرم‌افزاری می‌تواند منجر به روشن شدن چراغ چک شود.

شایع‌ترین علت روشن شدن چراغ چک موتور چیست؟

رایج‌ترین علت روشن شدن چراغ چک، مخصوصا در خودروهای داخلی، خرابی سنسور اکسیژن است.

چگونه می‌توان تشخیص داد که روشن شدن چراغ چک، نشان‌دهنده مشکلی جدی است؟

هر موقع چراغ چک چشمک بزند یا به رنگ قرمز دربیاید، به معنای این است که مشکلی جدی در خودرو وجود دارد.

نتیجه گیری

روشن شدن چراغ چک خودرو می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. در اکثر مواقع این چراغ به دلیل بروز مشکلات برقی کوچک روشن می‌شود. اما نکته مهم و ضروری اینکه اگر چراغ چک شروع به چشمک زدن کرد، باید بلافاصله در جایی مطمئن توقف کنید، چرا که نشانگر وجود مشکلی بزرگ در بخشی از خودرو است. به‌طور کلی برای کشف علت روشن شدن یا چشمک زدن چراغ چک، باید به مراکز خدمات خودرویی مراجعه کنید تا با بررسی کدهای خطا از طریق دستگاه عیب‌یاب، ایرادات موجود مشخص شود.

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

نوشته های مشابه

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا