برای پیشگیری از آرتروز چه کارهایی باید انجام دهیم؟
بر اساس گزارش کارمادیو، مرکز کنترل و پیشگیری از آرتروز (CDC) نزدیک به 58.5 میلیون نفر در ایالات متحده با نوعی آرتریت زندگی می کنند. آرتریت اشکال مختلفی دارد، از جمله ساییدگی و پارگی دژنراتیو به نام آرتروز یا نام علمی استئوآرتریت و شرایط مرتبط با خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید.
علائم مرتبط با آرتریت شامل موارد زیر است:
- درد و سفتی
- مشکل در راه رفتن یا بالا رفتن از پله ها
- نوشتن
- خوابیدن
در حالی که هیچ درمانی برای آرتریت وجود ندارد، تشخیص و جستجوی درمان می تواند کیفیت زندگی یک فرد را تا حد زیادی بهبود بخشیده و با پیشگیری از آرتروز، به طور بالقوه پیشرفت این بیماری را کاهش دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آرتریت، از جمله انواع، علائم، علل و گزینه های درمانی احتمالی، به خواندن این مقاله از کارمادیو ادامه دهید.
آرتریت چیست؟
اصطلاح آرتریت به بیش از 100 بیماری و شرایط مرتبط اشاره دارد. دو مورد از رایج ترین انواع آرتریت عبارتند از: آرتروز (OA) و آرتریت روماتوئید (RA).
آرتروز: آرتروز یا استئوآرتریت شایعترین نوع آرتریت است و در اثر سایش فرسایشی غیرالتهابی یا پاسخ تخریبی به پیری ایجاد میشود که بیشتر در مفاصل تحملکننده وزن و بند انگشتان دست شما رخ میدهد.
هنگامی که غضروف داخل مفصل شروع به شکستن می کند، افراد مبتلا به آرتروز ممکن است درد، سفتی و تورم را تجربه کنند. پس بهتر است به فکر پیشگیری از آرتروز باشید.
آرتریت روماتوئید: آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی و التهابی است که در اثر حمله سیستم ایمنی بدن به پوشش غشایی که مفصل را در بر می گیرد، ایجاد می شود. RA معمولاً باعث التهاب در دست ها، مچ دست و زانو می شود.
این عارضه میتواند سایر بافتها و اندامها را نیز تحت تأثیر قرار دهد، از جمله افزایش خطر التهاب ریه و زخم و سخت شدن شریانهای قلب. این حالت به صورت سفتی صبحگاهی است که بیش از یک ساعت طول می کشد، با استراحت بدتر می شود و با فعالیت بهبود می یابد.
آرتریت همچنین ممکن است با شرایط زیر همراه باشد:
- فیبرومیالژیا: با درد در سراسر بدن و نه فقط در مفاصل و افزایش حساسیت به درد مشخص می شود. این وضعیت حدود 2 درصد از بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد، اما طبق CDC زنان دو برابر بیشتر از مردان در معرض فیبرومیالژیا هستند.
- نقرس: نوعی آرتریت التهابی است که به دلیل تجمع کریستال های اسید اوریک است که به طور معمول یک مفصل را در یک زمان تحت تاثیر قرار می دهد. فرد مبتلا به نقرس ممکن است دورهای از بهبودی را تجربه کند که در آن هیچ علامتی رخ نمیدهد و دورههایی به نام شعلهور شدن، که در آن مفصل آسیبدیده به دلیل التهاب مفصل دردناک میشود. این شعله ها می توانند توسط مواد غذایی و نوشیدنی خاصی از جمله گوشت قرمز و الکل ایجاد شوند.
- لوپوس: آرتریت در افراد مبتلا به لوپوس مانند آرتریت روماتوئید بر بدن تأثیر میگذارد، زیرا خود ایمنی نیز هست و معمولاً در مفاصل کوچک مانند دستها، مچها و پاها رخ میدهد. حدود 95 درصد از افراد مبتلا به لوپوس در طول دوره بیماری خود آرتریت یا درد مفاصل را تجربه می کنند. این بیماری با خستگی، تب و بثورات صورت همراه است و می تواند تمام جنبه های بدن از جمله کلیه ها، مغز و قلب را تحت تاثیر قرار دهد.
علائم آرتریت
علائم خاص آرتریت بسته به نوع آرتریت فرد متفاوت است، اما علامت مشخصه این بیماری درد مفاصل هنگام استفاده از قسمت آسیب دیده بدن است.
دکتر نسیم چاودری، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در Weill Cornell Medicine و New York Presbyterian می گوید:
به عنوان مثال، اگر فردی به آرتروز مفصل شست خود مبتلا شود، باز کردن شیشه یا نواختن گیتار ممکن است دردناک باشد. زانوهای آرتروز هنگام راه رفتن یا استفاده از پله ها دردناک هستند.
سایر علائم آرتریت می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تورم
- سرخی
- کاهش دامنه حرکتی
- کرپیتوس (صدای خراش یا خراش که از مفصل آسیب دیده می آید)
افراد مبتلا به RA همچنین ممکن است خستگی، خواب آلودگی و ضعف فیزیکی را تجربه کنند. دکتر چاودوری میافزاید:
سفتی و درد مداوم، بهویژه صبحها که بیش از یک ساعت طول میکشد، نیز از علائم رایج RA هستند.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که این علائم خاص همیشه ناشی از آرتریت نیستند. ممکن است مقصران بالقوه زیادی وجود داشته باشد، از جمله رگ به رگ شدن، شکستگی استخوان و بیماری های مختلف، مانند انواع مختلف سرطان یا بیماری لایم.
دکتر چاودوری میگوید:
برای مثال، زانویی که دچار رگ به رگ شدن و آرتروز میشود، میتواند شبیه به هم باشد.
یک قانون خوب این است که اگر بعد از دو تا سه هفته با تغییرات فعالیت، یخ زدگی و بالارفتن مفصل بهبودی حاصل نشد، ارزیابی آرتریت توسط پزشک معقول است.
نکات پیشگیری از آرتروز با پشتوانه متخصص
هیچ راه قطعی برای پیشگیری از آرتروز وجود ندارد، زیرا برخی از عوامل خطر، مانند جنسیت، ژنتیک و سن قابل کنترل نیستند. با این حال، برخی از عوامل سبک زندگی می توانند خطر ابتلا به آرتریت را افزایش دهند و قابل پیشگیری هستند.
حفظ وزن سالم
اضافه وزن یک عامل خطر برای ایجاد OA در زانو است و می تواند باعث پیشرفت سریعتر آرتریت شود. حفظ وزن سالم نه تنها می تواند خطر ابتلا به آرتریت را کاهش دهد، بلکه می تواند درد آرتریت را کاهش دهد و عملکرد مفاصل را در افرادی که قبلاً این بیماری را دارند بهبود بخشد.
دکتر Chowdhury می گوید:
حفظ وزن سالم بسیار مهم است و علاوه بر فواید قلبی عروقی، می تواند به کاهش شانس ابتلا به OA کمک کند.
پیروی از یک رژیم ضد التهابی
تحقیقات نشان می دهد که رژیم غذایی در خطر ابتلا به RA و پیشرفت آن نقش دارد. برخی غذاها می توانند در کاهش خطر ابتلا به آرتریت مفید باشند، در حالی که سایر غذاها می توانند تأثیر معکوس داشته باشند.
دکتر چاودوری می گوید:
قندهای فرآوری شده التهاب زا هستند و من معمولاً به بیماران پیشنهاد می کنم [از آن نوع غذاها دوری کنند.
علاوه بر شکر، گوشت قرمز، غذاهای پرکالری و کربوهیدرات های تصفیه شده، نمک نیز می تواند خطر التهاب را افزایش دهد یا التهاب موجود را بدتر کرده و روند پیشگیری از آرتروز را کند میکند.
دکتر Chowdhury میافزاید:
غذاهایی مانند زردچوبه دارای یک جزء ضد التهابی هستند و ممکن است گزینه خوبی برای گنجاندن در رژیم غذایی و همچنین کمک کننده به پروسه پیشگیری از آرتروز شما باشند.
سایر غذاهایی که به پیشگیری از آرتروز کمک می کنند عبارتند از روغن های خاصی مانند روغن زیتون و روغن بذر کتان، ماهی های چرب، سبزیجات، مرکبات و دیگر مواد اصلی رژیم غذایی مدیترانه ای.
ترکیب تمرینات کم تاثیر
غضروف نمی تواند خود را بازسازی کند، بنابراین هنگامی که فرسایش می یابد، نمی توان آن را با ورزش ترمیم کرد. با این حال، تمرین مقاومتی می تواند تراکم استخوان را افزایش دهد، که می تواند به محافظت از مفاصل در برابر آسیب کمک کند.
الکساندر وان درون، جراح ارتوپد با مراقبت ارتوپدی باپتیست در فلوریدا می گوید:
ورزش برای مدیریت آرتروز مزمن بسیار مهم است.
دکتر ون در میگوید:
وقتی تشخیص دادید که چه وضعیتی دارید، واقعاً مهم است که راههایی برای فعال ماندن و حفظ عملکرد فیزیکی خود بیابید، حتی اگر [این به معنای] زندگی با سطحی از درد باشد.
در واقع، یک مطالعه روی 264 فرد مبتلا به آرتروز زانو یا لگن نشان داد که شرکت در یک برنامه ورزشی تحت نظارت منجر به کاهش درد و افزایش کیفیت زندگی در بین شرکتکنندگان پس از سه ماه شد که در پیگیری 12 ماهه ادامه یافت. همچنین نشان داده شده است که آب درمانی درد را در بیماران مبتلا به OA کاهش می دهد و به پیشگیری از آرتروز کمک میکند.
ترک سیگار برای پیشگیری از آرتروز
سیگار خطر ابتلا به سرطان، بیماری های ریوی و بیماری های قلبی را افزایش می دهد و همچنین یک عامل خطر برای RA است. سیگار کشیدن نیز می تواند بیماری را بدتر کند.
در حالی که اثر بیماری زایی دقیق سیگار کشیدن بر RA هنوز نامشخص است، ارتباط غیر مستقیم سیگار کشیدن و ایجاد RA در مطالعات نشان داده شده است.
یک مطالعه در سال 2020 روی 3311 بیمار RA (1012 سیگاری سابق، 887 سیگاری فعلی و 1412 نفر که هرگز سیگار نکشیدند) نشان داد که سیگاریهای فعلی در مقایسه با افرادی که قبلا سیگار نمیکشیدند بیشتر در معرض فعالیت بیماری متوسط یا زیاد بودند و ترک سیگار با کاهش RA مرتبط است.
سیگار کشیدن همچنین می تواند ورزش را دشوارتر کند، که بخش مهمی از مدیریت علائم آرتریت است.
اجتناب از آسیب و ضربه مفصل
در حالی که ورزش منظم برایپیشگیری از آرتروز مهم است، شرکت در ورزش هایی مانند فوتبال، فوتبال، دویدن طولانی مدت و وزنه برداری ممکن است احتمال OA زانو را به دلیل خطر آسیب به مفصل افزایش دهد.
اعمالی مانند چرخش، چرخش و پریدن میتواند نیروی سنگینی را به مفصل زانو وارد کند که وقتی در طول سالها جمع شود ممکن است در تحلیل رفتن مفصل نقش داشته باشد.
دکتر چاودوری میگوید:
ما میدانیم که غضروف میتواند باری را که به آرامی وارد میشود، بهتر از بار ضربهای که اگر بالاتر از یک آستانه خاص باشد میتواند باعث آسیب شود، تحمل کند.
دکتر چاودوری می گوید:
تا زمانی که فرد از تروما اجتناب کند، صرف نظر از اینکه بیماری از قبل وجود داشته باشد یا نه، ورزش متوسط استئوآرتریت زانو را تسریع نمی کند و در واقع با عملکرد فیزیکی بهتر و کاهش درد و ناتوانی همراه است.
یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی، فیزیوتراپ یا مربی شخصی معتبر با تجربه کار با افرادی که مبتلا به آرتروز هستند، میتواند به ایجاد یک روال ورزشی ایمن، قابل کنترل و مفید کمک کند.
پیگیری قرار ملاقات های منظم با پزشکان
در حالی که آرتریت لزوما قابل پیشگیری نیست، مراجعه منظم به پزشک و غربالگری های سلامت می تواند به کنترل عوامل پیشگیری از آرتروز کمک کند.
دکتر چاودوری میگوید:
یک پزشک میتواند با شما در مورد رژیم غذایی سالم و عادات ورزشی صحبت کند و مسائل زمینهای را که ممکن است شما را مستعد ابتلا به آرتروز کند، شناسایی کند – مواردی مانند صاف بودن کف پا یا «زانو زدن» یا «پای کمانی».
این مسائل اگر بهزودی تشخیص داده شوند، معمولاً میتوانند با فیزیوتراپی و یا بریس برطرف شوند.
تشخیص زودهنگام دقیق و پیروی از برنامه درمانی می تواند علائم را به حداقل برساند و از بدتر شدن بیماری جلوگیری کند یا حتی باعث پیشگیری از آرتروز شود.
مراجعه منظم به پزشک مخصوصاً برای انواع خاصی از آرتریت، مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید و نقرس و برای کسانی که سایر بیماریهای مزمن مانند دیابت یا بیماری قلبی دارند، مهم است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
فردی که علائم آرتریت را تجربه می کند باید در صورت بروز عوامل زیر برای پیشگیری از آرتروز یا درمان هر چه سریعتر آن، به دنبال مراقبت از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود باشد:
- درد یا تورم مفاصل سه روز یا بیشتر طول بکشد
- چندین دوره از علائم مفصلی در عرض یک ماه رخ می دهد
- درد با یخ زدن مفصل بهبود نمی یابد
هرچه آرتریت زودتر شناسایی شود، فرد می تواند زودتر تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کند و درمان را برای مدیریت علائم دریافت کند.
دکتر ون در ون می افزاید:
بیماران نیاز به تشخیص دارند که آیا آرتریت یا بیماری دیگری دارند که می تواند آرتریت را تقلید کند یا خیر.
ارزیابی های اولیه برای آرتریت معمولا شامل عکس برداری با اشعه ایکس است که می تواند توسط یک ارائه دهنده مراقبت های اولیه سفارش داده شود.
دکتر چاودوری میگوید:
پس از تشخیص، ارجاع به یک متخصص طب فیزیکی (پزشک طب فیزیکی و توانبخشی) یا یک جراح ارتوپد منطقی است. بسته به تشخیص دقیق و نتایج آزمایشگاهی، ممکن است مراجعه به روماتولوژیست نیز توصیه شود.
جمع بندی
به طور کلی، پیشگیری از آرتروز یا استئوآرتریت (Osteoarthritis) بسیار مهم است. چرا که این بیماری از علل شایع از کارافتادگی در دوران بزرگسالی به شمار میرود و با افزایش سن احتمال ابتلا به آن بیشتر میشود. تا سن ۴۰ سالگی، ۹۰ درصد افراد در مفاصل تحملکنندهی وزن بدن شامل زانو، لگن، پا و پشت به درجات مختلفی از آرتروز مبتلا میشوند، اما معمولا تا سنین بالا بدون علامت باقی میمانند. عکسبرداری با اشعهی ایکس نشان میدهد که ۷۰ درصد افراد بالای ۷۰ سال درگیر آرتروز هستند.
غضروفها از مفاصل بین استخوانها محافظت میکنند و تجزیهی آنها در مبتلایان به آرتروز باعث درد، تورم و محدودیت حرکتی میشود. در این مقاله از کارمادیو، راهکارهای مهم برای پیشگیری از آرتروز را برای شما معرفی کردیم. دربارهی هر کدام از آنها بهخوبی فکر کنید و از خود بپرسید که آیا این توصیهها را رعایت میکنید یا خیر. امیدواریم این مقاله از کارمادیو برای شما مفید بوده باشد.