سلامت

اختلال maladaptive یا خیال‌ پردازی ناسازگار: علائم، علل و درمان

به گزارش کارمادیو، اختلال maladaptive یا خیال‌ پردازی ناسازگار زمانی است که شما زمان زیادی را صرف خیال پردازی می‌کنید که این امر در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می‌کند. خیال‌پردازی ناسازگار راهی برای افراد برای مقابله با تروما یا شرایط سلامت روانی مانند اضطراب است.

اصطلاح “ناسازگار” به این معنی است که این شکل از رویاپردازی می تواند راهی مضر برای مقابله با یک مشکل باشد. می‌تواند مانع کار، روابط و سرگرمی‌های شما شود.

کارشناسان دقیقاً مطمئن نیستند که چند نفر این کار را انجام می دهند. یک مطالعه در دنیا نشان داد که 2.5٪ از بزرگسالان و کمی بیش از 4٪ از دانش آموزان رویاپردازی ناسازگار داشتند.

آیا خیال‌ پردازی ناسازگار بد است؟

اختلال maladaptive

خیال‌ پردازی ناسازگار برای سلامتی شما مضر نیست، اما می‌تواند به سلامت روان شما آسیب برساند. تمرکز شدید روی رویاهای شما می‌تواند اعتیاد‌آور شود و در شغل و روابط شما تداخل ایجاد کند و از درمان مورد نیاز شما جلوگیری کند.

خیال‌ پردازی ناسازگار می‌تواند همراه با شرایط دیگری مانند افسردگی که خطر مرگ بر اثر خودکشی را افزایش می‌دهد اتفاق بیفتد.

علل ناسازگاری رویاپردازی

کارشناسان سلامت روان، رویاپردازی ناسازگار را یک حالت نمی‌دانند. با این حال، این رفتار می‌تواند با برخی از شرایط سلامت روان همپوشانی داشته باشد، از جمله:

  • اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD)
  • اختلالات تجزیه‌ای
  • اختلالات اضطرابی
  • اختلال وسواس اجباری (OCD)
  • برخی از انواع افسردگی
  • انواع تروما

برخی تحقیقات نشان می‌دهد که خیال پردازی ناسازگار با سایر اختلالات متفاوت است و باید به عنوان یک وضعیت متمایز تعریف شود.

رویاپردازی ناسازگار با سن نیز مرتبط است. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که این بیماری در افراد جوان‌تر، به ویژه جوانان و نوجوانان شایع‌تر است. تحقیقات بیشتری برای درک ارتباط بین این رفتار و سن مورد نیاز است.

خیال‌ پردازی ناسازگار در مقابل گسستگی

خیال‌ پردازی ناسازگار در مقابل گسستگی

اختلال maladaptive یا خیال‌ پردازی ناسازگار، تفکیک راهی برای ذهن برای مقابله با استرس یا ضربه شدید است. وقتی تنها می‌شوید، خود را از احساسات ناراحت کننده جدا می‌کنید. تقریباً مثل این است که شما خارج از بدن خود هستید یا به دنیای اطراف خود متصل نیستید. این احساسات می تواند از چند ساعت تا چند ماه ادامه داشته باشد.

خیال‌ پردازی ناسازگار و تفکیک اغلب با هم همپوشانی دارند. خیال پردازی می تواند نوعی جدایی باشد اگر به شما کمک کند از زندگی فرار کنید. وقتی خیال پردازی می کنید، ممکن است دنیای اطراف خود را از دست بدهید. برخی از افراد مبتلا به اختلالات تجزیه‌ای رویاهای ناسازگاری دارند.

رویاپردازی ناسازگار و آسیب دیدگی

اختلال maladaptive یا خیال‌ پردازی ناسازگار گاهی اوقات پاسخی برای مقابله با آسیب است. در یک مطالعه، بیش از نیمی از افراد مبتلا به رویاپردازی ناسازگار، سوء استفاده، بی توجهی، یا یک زندگی خانوادگی پرتنش را در دوران کودکی تجربه کرده‌اند.

رویاها، راه فراری از دردهای دنیای واقعی می‌دهند. در رویاها، افرادی که ضربه روحی را تجربه کرده‌اند، می‌توانند روابط امن و محبت آمیزی را ایجاد کنند که ممکن است در زندگی واقعی خود نداشته باشند.

رویاپردازی ناسازگار و OCD

رویاپردازی ناسازگار و OCD

OCD باعث افکار یا رفتارهای مکرر غیرقابل کنترل می‌شود. ممکن است بارها از ترس اینکه کسی وارد شود در را قفل کنید. یا ممکن است دست های خود را بارها و بارها بشویید زیرا از میکروب ها می‌ترسید. این اقدامات مکرر به کاهش اضطراب و ناراحتی شما کمک می کند.

خیال‌ پردازی ناسازگار و OCD اغلب با هم اتفاق می افتد. یک نظریه در مورد اینکه چرا این دو وضعیت به هم مرتبط هستند این است که OCD ممکن است به افراد کمک کند تا کنترل ذهن خود را دوباره به دست آورند یا تأیید کنند که پس از یک رویا در دنیای واقعی هستند.

رویاپردازی ناسازگار و OCD می تواند به چرخه ای تبدیل شود که در آن یکی از این رفتارها دیگری را تحریک می‌کند. اگر متخصصان بتوانند ارتباط بین OCD و رویاپردازی ناسازگار را درک کنند، ممکن است بتوانند درمان‌های بهتری برای هر دو نوع رفتار پیدا کنند.

رویاپردازی ناسازگار باعث رویاهای شدید و واضح می شود که می تواند ساعت‌ها طول بکشد و شما را از دنیای اطرافتان جدا کند.

رویاهای ناسازگار چگونه هستند؟

اگر رویاهای ناسازگاری دارید، رویاهای شما معمولاً دارای سناریوهایی دقیق با شخصیت هایی است که بارها و بارها مانند یک برنامه تلویزیونی ظاهر می‌شوند. رویاهای ناسازگار بسیار رنگارنگ تر و قوی تر از رویاهای معمولی هستند. این رویاها می توانند برای مدت طولانی، گاهی اوقات برای ساعت ها ادامه داشته باشند.

خیال‌ پردازی ناسازگار چه حسی دارد؟

خیال‌ پردازی ناسازگار چه حسی دارد؟

رویاهای ناسازگار ممکن است آنقدر شدید باشد که ارتباط شما با همه چیز اطرافتان قطع شود و دیگر متوجه اتفاقات نزدیکتان نشوید. با گذشت زمان، می توانید به این تجربیات وابسته شوید و عمداً شروع به رویاپردازی کنید.

رویاپردازی ناسازگار چه چیزی می تواند ایجاد کند؟

ممکن است در مورد خیال‌ پردازی ناسازگار خود احساسات منفی داشته باشید. این احساسات می تواند منجر به موارد زیر شود:

  • شرم یا گناه: ممکن است از خیال‌ پردازی ناسازگار احساس بدی داشته باشید، به خصوص اگر در سایر بخش های زندگی شما اختلال ایجاد کند.
  • در شغل، سرگرمی ها یا سایر فعالیت های خود مشکل دارید: این رویاها می تواند در کار، مدرسه و هر کار روزانه دیگری اختلال ایجاد کند.
  • مسائل مربوط به فعالیت های اجتماعی: ممکن است بیشتر از اینکه با دیگران وقت بگذرانید خیال پردازی کنید.
  • اعتیاد به خیالبافی: امکان دارد احساس نیاز شدید به رویاپردازی پیدا کنید. برخی مطالعات نشان می دهد که این نیاز می تواند شبیه به اعتیاد باشد. اگر نتوانید رویاپردازی کنید، ممکن است احساس ناراحتی کنید.

تست رویاپردازی ناسازگار

رویاپردازی ناسازگار

پزشکان می توانند با همان پرسشنامه ها و سایر ابزارهایی که برای تشخیص ADHD ،OCD، اضطراب، افسردگی و اختلالات تجزیه ای استفاده می کنند، نشانه های رویاپردازی ناسازگار را جستجو کنند. همچنین یک آزمون خاص به نام مقیاس خواب آور ناسازگار-16 (MDS-16) وجود دارد. این شامل 16 سوال در چهار زمینه است:

  1. شما میل شدیدی به رویاپردازی دارید.
  2. رویاپردازی روی کارهای روزانه یا اهداف بلند مدت شما تأثیر منفی می گذارد.
  3. در حالی که خیال‌ پردازی می‌کنید با صورت، صحبت کردن یا بدن واکنش نشان می‌دهید.
  4. موسیقی به شما در رویاپردازی کمک می‌کند.

برای هر سؤال، سطح پریشانی خود را در مقیاسی از 0٪ (بدون پریشانی) تا 100٪ (پریشانی شدید) ارزیابی کنید. این تست می‌تواند نشان دهد که آیا خیال‌ پردازی ناسازگار دارید یا خیر. سپس پزشک روان شما می‌تواند یک ارزیابی برای تایید تشخیص انجام دهد.

درمان خیال‌ پردازی ناسازگار

همچنین هیچ درمان استانداردی برای رویاپردازی ناسازگار وجود ندارد. اما درمان شرایط مشابه می‌تواند به شما در غلبه بر این مشکل کمک کند.

چگونه از رویاپردازی ناسازگار جلوگیری کنیم

چگونه از رویاپردازی ناسازگار جلوگیری کنیم

گفتار درمانی یا روان درمانی ، درمان اصلی برای رویاپردازی ناسازگار است. درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی گفتگو درمانی است که در آن درمانگر به شما کمک می کند تا افکار و رفتارهایی را که باعث رویاپردازی ناسازگار می شوند شناسایی کنید.

سپس راه های سالم تری برای مقابله با این افکار را یاد می گیرید. CBT همچنین درمانی برای OCD، اضطراب، افسردگی و اختلالات تجزیه ای است.

شرایطی مانند OCD و ADHD اغلب همراه با رویاهای ناسازگار اتفاق می افتد. همچنین درمان این شرایط با درمان و احتمالاً دارو می تواند مفید باشد. هر فردی با خیال پردازی ناسازگار متفاوت است.

جمع بندی

رویاپردازی ناسازگار شکلی شدید و گاه غیرقابل کنترل از رویاپردازی است. این راهی برای مقابله با آسیب های گذشته و مشکلات فعلی است. افراد مبتلا به بیماری های روانی مانند ADHD ،OCD و اختلال تجزیه‌ای بیشتر احتمال دارد که خیال پردازی ناسازگار داشته باشند.

این شرایط می‌‌تواند منجر به رویاپردازی ناسازگار بیشتر شود و بالعکس. درمان می‌تواند با آموزش روش‌های سالم‌تری برای مقابله با احساسات منفی به شما کمک کند این رفتار را متوقف کنید.

سوالات متداول

اختلال maladaptive یا خیال‌ پردازی ناسازگار

چه چیزی باعث ایجاد خیال‌ پردازی ناسازگار می شود؟

اغلب رویاپردازی ناسازگار پس از آسیبی مانند تجاوز جنسی یا غفلت در دوران کودکی اتفاق می افتد. این راهی برای مقابله با درد و اضطراب ناشی از تجربه است. بسیاری از افراد مبتلا به رویاپردازی ناسازگار دارای شرایطی مانند ADHD ،OCD یا اختلال تجزیه‌ای هستند.

رویاپردازی ناسازگار از چه سنی شروع می شود؟

به نظر می‌رسد این رفتار در نوجوانان و جوانان بیشتر دیده می‌شود. کودکان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

منبع
webmdkarmadio

نوشته های مشابه

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا