میوه های خشک به علت اینکه آب کمتری دارند، طعم بهتر، شیرینی بیشتر و ماندگاری بالایی دارند. همچنین میوه های خشک انرژی بخش هستند و ارزش غذایی بسیار بالایی دارند. میوه خشک بر اثر قرار گرفتن بر اثر ایجاد گرما به صورت مصنوعی یا طبیعی و یا قرار دادن در مقابل نور خورشید بخش زیادی از آب خود را از دست می دهند و کمتر از ده درصد آب اولیه در آن باقی می ماند. در این مقاله از کارمادیو سوالاتی مثل چه میوه هایی را می توان خشک کرد، چطور میوه ها را خشک کنیم، هر کیلو میوه چقدر میوه خشک می دهد و… را پاسخ می دهیم .
با استفاده از آموزش ها و ایده هایی که در این مطلب در ارتباط با طرز تهیه میوه خشک، خشک کردن میوه ها با دستگاه میوه خشک کن، طرز تهیه میوه خشک مکعبی، خشک کردن میوه در مایکروویو و همچنین خشک کردن میوه در مقابل آفتاب استفاده کنید و میوه های زمستانی یا تابستانی که نمی توانید آنها را نگهداری کنید را به این شکل که توضیح میدهیم خشک کنید و در دیگر فصول سال از آن ها لذت ببرید.
4 ترفند راحت برای تهیه میوه خشک در خانه
چه میوه هایی برای خشک کردن مناسب هستند؟
براساس آمار صورت گرفته انگور خشک یا کشمش بیش از نیمی از فروش میوه های خشک در سراسر دنیا را به خود اختصاص داده است و پس از آن ميوه هایی مثل انجیر، خرما، آلو، زردآلو، هلو و سیب از میان میوه های خشک بیشترین طرفداران را دارند.
این میوه ها را می توانید به صورت کاملا سنتی خشک کنید یا به عبارتی دیگر آفتاب خشک هستند. میوه های خشک جدید را با تکنولوژی پیشرفته و اشکال گوناگون مانند ورقه آب یا اسلایس شده، تکه ای، حبه ای و … تولید می کنند و در بسته بندی های شیک به فروش می رسانند.
بسیاری از افراد به دنبال خشک کردن میوه خشک برای فروش تجاری یا مصارف شخصی هستند و میخواهند بدانند که چگونه این کار را شروع کنند. اولین مرحله برای خشک کردن و تولید میوه خشک و مرغوب، انتخاب میوه خوشمزه و مرغوب متناسب با نیاز ما است.
اما سوال اینجاست که چه میوه هایی برای خشک کردن مناسب هستند؟ میوه ای برای خشک کردن مناسب است که در عین اینکه رسیده باشد باید با کیفیت و خوش طعم باشد همچنین باید ظاهر مناسبی داشته باشد و سفت و بالغ باشد چرا که اگر میوه بیش از حد رسیده باشد و یا آسیب دیده و ظاهر نامناسبی داشته باشد هم ورقه ای کردن آن مشکل است و هم پس از خشک شدن طعم خوبی نخواهد داشت.
میوه نارس هم به دلیل اینکه هنوز شیرینی آن کامل نشده است و هم طعم کافی به خود نگرفته بنابراین بعد از خشک شدن مطلوب و مناسب ذائقه شما نخواهد بود پس انتخاب میوه نارس گزینه مناسبی برای خشک کردن نیست. دقت کنید که میوه ای را برای خشک کردن انتخاب کنید که بالغ، سفت و رسیده باشد و از کیفیت کشت و نژاد آن اطمینان حاصل کنید.
خشک کردن و تولید میوه خشک اگر با مرغوب ترین میوه های تولید داخل مانند پرتقال شمال باشد می تواند صنعت میوه خشک ایران را رونق بخشد. البته در صورتی که دولت از تولید کنندگان داخلی حمایت کند و خرید آنها تضمین شده باشد سرمایه گذاری در خصوص تولید میوه خشک خیلی جذاب می گردد.
چه نکاتی باید قبل از خشک کردن میوه رعایت کنید؟
بعد از انتخاب میوه مرغوب حالا نوبت این است که روش های خشک کردن میوه و طرز تهیه میوه خشک را به شما آموزش دهیم بسته به خشک کردن میوه، مراحل آماده سازی آن نیز متفاوت خواهد بود. روش خشک کردن میوه به نوع آن هم بستگی دارد به عنوان مثال سیب را به صورت ورقه ای برش می زنید و خشک می کنید ولی انگور را می توانید به صورت کامل خشک کنید.
اولین مرحله برای خشک کردن میوه، شستشوی آنها است میوه ها را با دقت بشویید و از آلودگی ها کاملا پاک کنید و سپس آنها را به کمک یک حوله کاغذی یا پارچه تمیز کاملا خشک کنید. بعد از شستشو و خشک کردن پوست میوه ها باید آنها را برش بزنید. میوه های بزرگ مانند موز، پرتقال، سیب،گلابی، نارگیل، کیوی و… را برش بزنید اما میوه های کوچک مانند انگور، آلبالو، بوبری و… بدون هسته یا با هسته به صورت درسته خشک کنید.
میوه هایی مثل انبه و آناناس که پوست ضخیم تری دارند را حتما پوست بگیرید ولی میوه هایی مثل گلابی، سیب و … که پوستشان خوراکی است را می توانید با پوست خشک کنید. مناسب ترین اندازه برای برش زدن میوه های درشت به صورت ورقه ای و با ضخامت 2 الی 6 میلی متر است.
بعد از ورقه کردن میوه ها توجه کنید که آنها را روی هم قرار ندهید بلکه به صورت جدا جدا روی یک سطح یا ورقه قرار دهید. چنانچه تصمیم دارید میوه را به طعم خاصی آغشته کنید در این مرحله چاشنی مورد نظر را آماده کنید و میوه ها را در آن بغلتانید.
میوه هایی مثل موز، سیب و امثال این ها را اگر خواستید تولید کنید حتما قبل از شروع کار آنها را در آب مرکبات مانند آب نارنج بغلتانید تا پس از خشک شدن هم سیاه نشوند و هم کیفیت کارتان پایین نیاید.
برای خشک کردن میوه ها به روش صنعتی و یا در مقابل آفتاب باید آنها را روی یک توری فلزی بچینید. و برای خشک کردن میوه ها در مایکروویو و… میوه ها را روی یک سینی مخصوص قرار دهید.
انواع روش های طرز تهیه میوه خشک در خانه
روش های خشک کردن میوه با توجه به امکانات هر فردی متفاوت است. برای خشک کردن میوه می توانید در زیر آفتاب، تستر، فر، مایکروویو، دستگاه میوه خشک کن صنعتی این کار را انجام دهید. خشک کردن میوه مراحل خاصی دارد که باید در تهیه تمام مراحل را با دقت رعایت نمایید. در ادامه این مطلب چند مورد از بهترین روش های تهیه میوه خشک را در خانه به شما معرفی می کنیم
۱. طرز تهیه خشک کردن میوه ها در زیر آفتاب
برای خشک کردن میوه در زیر آفتاب به ابزار خاصی نیاز ندارید فقط چند روز پشت سر هم باید هوا آفتابی باشد این روش یکی از معمول ترین روش ها برای خشک کردن میوه در خانه است. برای خشک کردن میوه ها در زیر آفتاب مراحل زیر را طی کنید.
- میوه ها را به صورت ورقه ای بزنید. جهت حفظ ظاهر میوه ها بهتر است آنها را به مدت نیم ساعت درون یک ظرف که حاوی آب سرد، یک قاشق آبلیمو و شکر استراحت دهید.
- در این مرحله میوه های اسلایس شده را با فاصله درون یک سینی توری بچینید. بهتر است جنس ظرفی که میوه ها را درون آن می چینید فایبرگلاس با روکش تفلون یا استیل ضد زنگ باشد.
- برای اینکه میوه ها سریع تر خشک شوند بهتر است ظرف میوه ها را با فاصله از زمین بگذارید تا هوا جریان پیدا کند و میوه ها زودتر خشک شوند.
۲. طرز تهیه خشک کردن میوه ها با استفاده از فر
برای خشک کردن میوه با استفاده از فر فقط به فر، سینی یا توری مخصوص پیتزا، کاغذ فونی و لاینر سیلیکونی نیاز دارید. این نکته را حتما در نظر داشته باشید که برای خشک کردن میوه با کمک فر، در دمای پایین این کار را انجام دهید تا از رشد باکتری ها در میوه جلوگیری به عمل آورید. مراحل خشک کردن میوه با استفاده از فر به شرح زير است.
- پس از شستشو و خشک نمودن میوه ها آنها را به یک اندازه برش بزنید و هسته میوه های هسته دار را به آرامی جدا کنید.
- برای اینکه ظاهر میوه ها بهتر به نظر برسد بهتر است مثل روشی که پیشتر هم بیان کردیم آنها را به مدت نیم ساعت درون آب، کمی آبلیمو و شکر استراحت دهید و سپس با استفاده از یک پارچه تمیز خشک کنید.
- فر را از قبل با دمای 54 تا 71 درجه سانتیگراد گرم کنید و سینی فر را با کمک کاغذ فونی بپوشانید و میوه ها را با فاصله از هم روی سینی توری بچینید و روی میوه ها را با کمک لاینر بپوشانید.
- پس از قرار دادن میوه ها درون فر هر دو ساعت یک بار سینی فر را بچرخانید.
زمان لازم برای خشک کردن میوه ها با کمک فر
مدت زمان لازم برای خشک کردن میوه با استفاده از فر به نوع میوه بستگی دارد. میوه هایی مثل سیب که نرم هستند زمان کمتری برای خشک کردن نیاز دارند ولی میوه های آبدار مانند توت فرنگی به مدت زمان بیشتری برای خشک کردن نیاز دارند. مدت زمان لازم برای خشک کردن میوه ها درون فر به صورت زير است.
- موز، هلو، آلو، گلابی و سیب: 6 ساعت
- زردآلو، گیلاس و توت فرنگی: 12 ساعت
- مرکبات و انگور: 8 الی 10 ساعت
میوه هایی که با استفاده از فر و توستر خشک می شوند را میتوانید به مدت طولانی نگهداری کنید. بدون هیچ گونه هزینه اضافی می توانید با استفاده از فر خشک کنید.
۳. طرز تهيه خشک کردن میوه با استفاده از توستر
شیوه خشک کردن میوه با کمک توستر تقریبا مشابه خشک کردن میوه در فر است. با این تفاوت که دمای مورد نیاز برای خشک کردن میوه با استفاده از توستر باید کمی بالاتر باشد و میوه ها را باید در دمای 100 الی 120 درجه سانتیگراد قرار دهید.
- در این روش مثل روش های قبلی برای حفظ ظاهر و جلوگیری از سیاه شدن میوه ها آنها را درون آب، آبلیمو و شکر استراحت دهید و سپس با یک پارچه تمیز خشک کنید.
- در این مرحله روی سینی توستر، کاغذ روغنی پهن کنید و میوه ها را با فاصله از هم بچینید. جهت جلوگیری از چسبیدن میوه ها به کاغذ روغنی هر نیم ساعت یک بار آنها را بچرخانید.
۴. طرز تهیه خشک کردن میوه با استفاده از دستگاه میوه خشک کن
این دستگاه که به اسم دستگاه میوه خشک کن آن را می شناسید برای خشک کردن انواع گوناگونی از مواد غذایی کاربرد دارد. یعنی علاوه بر خشک کردن میوه، برای خشک کردن سبزیجات، گوشت و غلات نیز کاربرد دارد. برای خشک کردن میوه با استفاده از دستگاه میوه خشک کن به کار خاصی نیاز نیست مانند روش های دیگر پس از برش زدن میوه آنها را درون این دستگاه با دمای مناسب قرار می دهیم.
- در استفاده از این روش همانند روش های قبلی میوه ها را قبل از قرار گرفتن در داخل دستگاه، درون شربت آب، آبلیمو و شکر به مدت نیم ساعت استراحت دهید و سپس با یک پارچه تمیز خشک کنید.
- مدت زمان مورد نیاز برای خشک کردن میوه در دستگاه میوه خشک کن به عوامل گوناگونی مثل نوع میوه و ابعاد آن و همچنین ضخامت ورقه بستگی دارد به طور تقریبی مدت زمان لازم برای خشک کردن میوه در این دستگاه حدود 12 ساعت است. برای اطمینان یافتن از خشک شدن میوه یک قطعه از آن را امتحان کنید اگر پس از خنک شدن، هیچ نوع رطوبتی نداشت یعنی میوه خشک شما آماده است.
کلام آخر
در این مقاله از کارمادیو به روش های خشک کردن میوه در خانه پرداختیم. یکی از مغذی ترین و سالم ترین خوراکی ها برای میان وعده کودکان و همچنین بزرگسالان میوه خشک است. میوه های خشک شده بازاری علاوه بر اینکه قیمت نسبتا بالایی دارند احتمال دارد کیفیت خوبی هم نداشته باشند.
بنابراین با کمک روش هایی که در این مطلب به شما معرفی کردیم، می توانید در خانه خودتان اقدام به خشک کردن میوه کنید. حال می توانید به یکی دیگر از مقالات سایت ما یعنی طرز تهيه پودر سیر خوش عطر و خانگی + نکات طلایی سر بزنید.