خواندنی

مقایسه مصرف برق پنکه و کولر آبی | راهکارهای کاهش مصرف برق پنکه

هر چه از فصل زمستان و سرمای آن فاصله می‌گیرم، تقاضا برای لوازم سرمایش برقی خانه از جمله کولر گازی، کولر آبی و پنکه رو به افزایش خواهد گذاشت. به کارگیری مکانیزم عمل مختلف در این وسایل باعث می‌شود که میزان مصرف انرژی و برق در آن‌ها با همدیگر متفاوت باشد.

برای نمونه کولر آبی برای این که قابلیت خنک کنندگی داشته باشد علاوه بر برق به عنوان منبع انرژی به آب هم برای خنک کردن محیط نیاز دارد، در حالیکه پنکه یا کولر گازی فقط به برق نیاز دارند و آبی مصرف نمی‌کنند. با کارمادیو همراه باشید.

مقدار مصرف برق انواع پنکه

انواع پنکه

پنکه جزء آن دسته از وسایلی است که انواع مختلفی از آن تولید می‌شود. منظور از انواع؛ مدل‌های مختلف با میزان مصرف انرژی و ویژگی‌های متفاوت نیست. بلکه هر یک از پنکه‌های امروزی در یکی از دسته‌های پنکه رومیزی، ایستاده و سقفی قرار می‌گیرند. میزان مصرف برق هر یک از این پنکه‌ها با یکدیگر متفاوت است و تحت تاثیر چند نکته قرار می‌گیرد. در ادامه مطلب به بررسی میزان مصرف برق در مورد هر یک از انواع پنکه می‌پردازیم:

مصرف برق پنکه سقفی چقدر است؟

میزان وات مصرفی پنکه سقفی بسته به اندازه و سرعت آن متفاوت است. در ادامه یک راهنمای کلی ارائه شده است:

  • پنکه کوچک (25-35 وات): این برای پنکه‌های با قطر پره حدود 24 اینچ (60 سانتی‌متر) معمول است.
  • پنکه متوسط (35-75 وات): این امر برای پنکه‌هایی با قطر 36 تا 42 اینچ (91 تا 106 سانتی‌متر) رایج است.
  • پنکه بزرگ (75-150 وات): پنکه‌های بزرگتر، به طور معمول 48 اینچ (120 سانتی‌متر) یا بیشتر، در این محدوده قرار می‌گیرند. یک پنکه سقفی معمولی حدود 75 وات در ساعت مصرف می‌کند. بنابراین، اگر آن را 8 ساعت در روز روشن کنید، فقط 600 وات ساعت (Wh) یا 0.6 کیلووات ساعت (kWh) مصرف برق خواهد داشت.

 انواع پنکه

البته عوامل دیگری هم وجود دارند که بر وات مصرفی پنکه سقفی تأثیر می‌گذارد:

  • اندازه: پنکه‌های بزرگتر به طور طبیعی از وات بیشتری استفاده می‌کنند زیرا باید هوای بیشتری را جابجا کنند.
  • سرعت: روشن کردن پنکه در سرعت‌های بالاتر انرژی بیشتری مصرف می‌کند.
  • ویژگی‌ها: ویژگی‌هایی مانند چراغ‌های روی بدنه، مقدار مصرف دستگاه را افزایش می‌دهد.

عوامل موثر بر مصرف برق در کولرهای آبی

کولرهای آبی

بدیهی است که کولر آبی و پنکه از نظر میزان مصرف برق با همدیگر متفاوت هستند؛ اما باید در نظر داشته باشیم که مصرف برق در انواع کولر‌های آبی تحت تاثیر عوامل مختلف با همدیگر تفاوت خواهد داشت که شامل موارد زیر خواهد بود:

اندازه و نوع کولر: کولرهای بزرگ‌تر با ظرفیت خنک کنندگی بیشتر معمولا موتور، فن و پمپ آب قوی‌تری دارند و در نتیجه برق بیشتری مصرف می‌کنند. برای مثال یک کولر آبی سلولزی معمولا قدرت خنک کنندگی بیشتری دارد که باعث می‌شود نسبت به کولرهای آبی پوشالی هم اندازه مصرف انرژی کمتری داشته باشد. اندازه هم در این مقوله تاثیر گذار است و طبیعتا هر چه کولر بزرگ‌تر باشد، مصرف برق آن هم بالاتر خواهد بود. این قانون در مورد انواع پنکه هم صدق می‌کند و پنکه‌های بزرگ‌تر بیشتر برق مصرف می‌کنند.

سرعت فن: به طور کلی در مورد وسایلی که از فن استفاده می‌کنند، افزایش سرعت فن منجر به افزایش مصرف برق می‌شود. این امر به دلیل نیاز به نیروی بیشتر برای چرخش سریع‌تر پره‌ها و جابجایی حجم بیشتر هوا است. در واقع دور تند کولر آبی نسبت به دور کند آن انرژی بیشتری مصرف خواهد کرد.

عملکرد پمپ آب: کولرهای آبی برای خنک کردن هوا از طریق تبخیر آب نیاز به پمپ آب دارند تا آب را به پوشال‌ها یا پدهای خنک‌کننده منتقل کند. هر چه پمپ آب کولر آبی بزرگ‌تر باشد، مصرف برق آن هم بیشتر خواهد شد. می‌توان یکی از دلایل تفاوت مصرف برق کولر آبی و پنکه را در وجود پمپ آب در کولرهای آبی جستجو کرد، هر چند میزان مصرف برق آن نسبت به فن بسیار کمتر است.

پمپ آب کولر

ساعات کارکرد: بدیهی است که هرچه مدت زمان استفاده از کولر آبی بیشتر باشد، میزان برق مصرفی نیز افزایش خواهد یافت.برای مثال روشن گذاشتن یک کولر ۳۰۰ واتی به مدت ۸ ساعت در روز در مقایسه با ۴ ساعت دو برابر انرژی مصرف خواهد کرد.

مصرف برق کولر آبی بیشتره یا پنکه؟

حال که عوامل موثر بر میزان مصرف برق هر وسیله را بررسی کردیم، وقت آن رسیده که به این سوال پاسخ دهیم که کولر بیشتر برق مصرف میکنه یا پنکه؟ برای رسیدن به جواب این سوال باید به دفترچه راهنما یا برچسب مصرف انرژی روی هر محصول مراجعه کنید. با این وجود به صورت کلی می‌توان گفت که پنکه‌ها نسبت به کولرهای آبی میزان برق کمتری مصرف خواهند کرد.

برای مثال مدل‌های مختلف پنکه رومیزی از 20 الی 80 وات انرژی مصرف خواهند کرد و مدل‌های سقفی توان مصرفی بین 40 تا 200 وات خواهند داشت. در حالیکه مصرف کولر آبی ممکن است به مراتب بیشتر باشد و محصولاتی با مصرف 100 تا 2000 وات در این دسته وجود دارند.

البته در نظر داشته باشید که مقایسه مصرف برق کولر و پنکه نباید تنها معیار شما برای خرید باشد و قبل از آن باید به ویژگی‌های دیگری مانند میزان خنک کنندگی کولر، فضایی که قصد خنک کردن آن را دارید و همچنین وضعیت اقلیمی محل زندگی خود توجه کافی داشته باشید.

برای نمونه پنکه بیشتر برای مناطق خنک کاربرد دارد که به سرما دهی قوی نیاز ندارند و همین که دستگاه هوا را به گردش در بیاورد کافی است؛ اما مناطق گرمسیری ممکن است کولر آبی هم برای آن‌ها کافی نباشد و مجبور شوند سراغ کولر گازی بروند. از طرف دیگر علت خنک نکردن کولر آبی در برخی از مناطق به رطوبت بالای هوا بر می‌گردد که باعث می‌شود خرید کولر آبی برای آن‌ها گزینه مناسبی نباشد.

مقایسه هزینه برق مصرفی کولر آبی و پنکه

Does the water cooler or the fan consume more electricity?

برای روشن‌تر شدن موضوع تفاوت مصرف برق کولر آبی و پنکه در ادامه هزینه برق مصرفی یک پنکه و کولر آبی را با هم مقایسه خواهیم کرد. برای مثال توان الکتریکی مصرفی کولر آبی 2800 آبسال مدل AC26 برابر 115 وات است که نشان می‌دهد هر ساعت 0.115 کیلووات ساعت برق مصرف خواهد کرد.

در صورتی که این کولر آبی روزانه 6 ساعت به مدت 30 روز روشن بوده باشد، به قیمت هر کیلووات ساعت برق در سال 1403 که معادل 7542 ریال است، برابر با 156,119 ریال برق مصرف خواهد کرد.

از طرفی دیگر این مقدار برای پنکه رومیزی پارس خزر مدل RIMA که توان الکتریکی مصرفی آن 60 وات است و روزانه 6 ساعت به مدت 30 روز روشن باشد، معادل 81,453 ریال خواهد بود. این موضوع نشان می‌دهد که مصرف برق و هزینه آن در کولر آبی حدود دو برابر یک پنکه رومیزی است.

نتیجه

اگر بخواهیم تفاوت مصرف برق کولر آبی و پنکه را مبنای انتخاب قرار دهیم، بدون شک پنکه محصولی کم‌مصرف‌تر و گزینه‌ای جذاب‌تر است؛ اما اگر قرار باشد به سایر معیارها از جمله میزان باد دهی یا میزان خنک کنندگی توجه داشته باشیم، به احتمال زیاد مجبور خواهیم بود که سراغ کولرهای آبی برویم.

علاوه بر آن در اکثر موارد داشتن یک کولر آبی برای یک خانه کافی است، در حالیکه هر پنکه قابلیت خنک کردن یک اتاق را دارد و نمی‌توان از آن برای کل خانه استفاده کرد که ما را ناچار خواهد کرد دو یا چند پنکه تهیه کنیم که ممکن است در نهایت میزان مصرف برق آن‌ها از یک کولر آبی بیشتر شود.

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

نوشته های مشابه

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا