شکلات تلخ به دلیل داشتن قند کمتر گزینه سالمی برای مصرف افراد است و دارای خواص بیشماری است که در ادامه این مقاله از کارمادیو به برخی از این خواص می پردازیم.
شکلات تلخ چیست؟
شکلات تلخ که به آن شکلات سیاه هم گفته می شود نوعی از شکلات است که قند و شیر کمتری داشته و به جای استفاده از کره های شیری از کره کاکائو در آن استفاده می شود.
انواع شکلات تلخ
بسته به حجم مواد تشکیل دهنده و روند تهیه شکلات تلخ تهیه می شود.
۱. شکلات شیرین نشده
این نوع شکلات تلخ که از انواع دیگر خالص تر است از ۸۵ تا ۱۰۰ درصد دانه های کاکائو تشکیل شده است به گونهای بسیاری از مردم ممکن است نتوانند از این شکلات به دلیل تلخی زیادی که دارد بخورند.
۲. شکلات تلخ و شیرین
این نوع شکلات دارای ۶۵ تا ۸۰ بقیه مواد است به دلیل اینکه این شکلات تلخی کمتری نسبت به مورد اول دارد خیلی از افراد از آن استفاده میکنند.
۳. شکلات نیمه شیرین
این شکلات دارای طعم شیرین ترین نسبت به مورد قبلی است و مواد تشکیل دهنده آن حدوداً ۳۵ تا ۶۰ درصد کاکائو و ۵۰ درصد شکر است.
۴. شکلات تلخ داچ
این شکلات که برای اولین بار توسط یک شرکت به نام دارچینگ در هلند تولید شده است در آن شکلات رنگ و طعم طبیعی خود را از دست می دهد. و بنابراین برخی از فواید شکلات سبز را از دست می دهد.
خواص شکلات تلخ
شکلات تلخ دارای تقریبا حجم ۶۰ تا ۹۹ کاکائو است که حجم بالای آن و حجم کم شکر و لبنیات در این نوع شکلات باعث شده است که دارای خواص بی شماری باشد.
۱. محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد بیماریزا
همانطور که اطلاع دارید رادیکالهای آزاد ترکیبات مضری هستند که در فرایند سوخت و ساز بدم ایجاد شده و ممکن است باعث التهاب و ابتلای شخص به بیماری های مزمن شوند
یکی از مهمترین خواص شکلات تلخ توانایی آن در مبارزه با رادیکال های آزاد و بیماری زا می باشد.
۲. خاصیت ضد سرطانی
شکلات تلخ دارای خواص ضد سرطانی است و آنتی اکسیدان های موجود در آن می توانند از ابتلای فرد به سرطان روده جلوگیری کنند تحقیقات همچنین نشان می دهد که شکلات تلخ باعث کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن شده و از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری می کند.
۳. بهبود سلامت قلب
شکلات تلخ به کمک یکی از ترکیبات خود به نام فلاونول باعث کاهش فشار خون و در نتیجه بهبود خونرسانی به قلب و مغز می شود و نیز از لخته شدن پلاکت های خون و سکته جلوگیری می کند.
۴. تاثیر مثبت روی کارکرد شناختی و ذهنی
تحقیقات نشان می دهد شکلات تلخ به دلیل داشتن فلاونول جریان خون به مغز را افزایش داده و از ابتلا به بیماری آلزایمر و پارکینسون جلوگیری می کند همچنین باعث بهبود کارکرد شناختی و ذهنی افراد می گردد.
۵. محافظت از سلامت پوست و مو
مواد موجود در شکلات تلخ به سلامت پوست و مو کمک بسزایی می کند و آن را در برابر نور خورشید محافظت می نماید.
۶. تقویت سیستم ایمنی بدن
خواص دیگر شکلات تلخ تقویت سیستم ایمنی بدن است که تحقیقات روی موش نشان داد مصرف شکلات تلخ کمک بسزایی به تقویت سیستم ایمنی بدن می کند.
۷. بهبود خلق و خو و جلوگیری از افسردگی
شکلات تلخ استرس و اضطراب را کاهش داده و منجر به ترشح اندورفین در مصرف کننده شده که این هورمون روی احساس شادی تاثیر زیادی گذاشته و نشانه های افسردگی را کم می کند و در نتیجه باعث بهبود خلق و خوی افراد می گردد.
۸. کاهش التهاب و نشانه های آسم
ترکیبات شکلات تلخ باعث کاهش التهاب روده و بافت های قلب می گردد و نیز ی از مواد موجود در آن باعث کاهش سرفه و نشانه های آسم در افراد می گردد.
۹. مبارزه با بیماری دیابت
شکلات تلخ به دلیل مواد تشکیل دهنده آن و شیرینی کمتر در برابر دیگر انواع شکلات ها، به بهبود بیماران دیابتی کمک می کند.
۱۰. افزایش دادن انگیزه ورزش کردن
از آنجایی که شکلات تلخ سرشار از منیزیوم و برخی ترکیبات ضد التهابی می باشد به کاهش درد کمک کرده و بدن را برای انجام ورزش آماده می کند بنابراین زمانی که احساس خستگی می کنید می توانید روی این شکلات حساب کنید.
۱۱. کمک به کاهش وزن
شکلات تلخ باعث چربی سوزی در افراد شده و بنابراین کسانی که به چاقی دچار هستند می توانند با مصرف این نوع شکلات از افزایش وزن خود جلوگیری کرده و تا حدودی آن را کاهش دهند.
۱۲. مفید برای زنان باردار
این نوع شکلات با پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مانند پره اکلامپسی، کاهش فشار روی ماهیچه ها و تقویت سیستم ایمنی بدن به ایجاد آرامش در زنان باردار کمک می کند.
اما خانم های باردار باید در نظر داشته باشند که استفاده بیش از حد از این نوع شکلات ممکن است باعث زایمان زودرس و یا سقط جنین گردد.
۱۳. تقویت بینایی و بهبود دید
در یک مطالعه دیده شده است کسانی که شکلات تلخ بیشتری مصرف کردهاند بینایی بهتری داشته و توانستند بینایی خود را تقویت کنند اما با این وجود برای تثبیت این مسئله باید تحقیقات بیشتری انجام گیرد.
ارزش غذایی شکلات تلخ
در هر ۲۸ گرم از شکلات تلخ مختلفی مانند ۲ گرم پروتئین،۱۲ گرم چربی میلی گرم منگنز، ۵ میلی گرم مس،۳ میلی گرم آهن ۲ میلی گرم فسفر، ۲۰۰ میلی گرم پتاسیم،۹ میلی گرم روی،دو میکروگرم ویتامین کا،۴میلی گرم کلسیم و… وجود دارد.
مضرات شکلات تلخ
شکلات تلخ با وجود فواید بسیاری که دارد ممکن است باعث مشکلات زیر نیز در افراد شود
- جوش و آکنه در صورت
- یبوست و نفخ
- اختلال در خواب
- دگرگونیهای خلق و خویی
- پوسیدگی دندانها
- سردرد و عصبی شدن
جمع بندی
در این مقاله از کارمادیو ابتدا توضیحی در ارتباط با شکلات تلخ داشتیم سپس به چند مورد از خواص آن پرداخته و بعد ارزش غذایی و مضرات استفاده بیش از حد از این نوع شکلات را ذکر نمودیم.
در پایان می خواهیم در ارتباط با خواص انجیر خشک یکی از مقالات سایت تحت عنوان خواص انجير خشک در طب سنتی به شما معرفی کنیم.