در روز چند فنجان قهوه می توانیم بنوشیم؟ مقدار مجاز چقدر است؟
قهوه، نوشیدنی دمکردنی است که از دانههای قهوه بو داده (رُست شده) تهیه شده است. دانههای قهوه را نیز از گیاه آن بدست میآورند که بیشتر در آفریقا و آسیا استفاده میشد و اولین بار در اتیوپی کِشت شد. البته امروز کشورهای زیادی هستند که در کشت این دانه نقش دارند و ازجمله آنها میتوان به برزیل به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان آن اشاره کرد. با کرامادیو همراه باشید.
قهوه یکی از بهترین منابع کافئین برای بدنه که فواید سلامتی زیادی هم داره اما مصرف مقدار مجاز قهوه می تونه کمک کننده باشه و استفاده بیش از حد در روز ممکنه مشکلاتی رو برای سلامت افراد ایجاد کنه که در ادامه بررسی می کنیم.
میزان مصرف قهوه در روز چقدر است؟
مصرف مقدار مجاز قهوه در روز، از بیماری هایی نظیر، سکته مغزی، سرطان، بیماری پارکینسون، دمانس (زوال عقل) پیشگیری می کنه و می تونه خطر ابتلا به این بیماری ها رو کاهش بده و مزایای سلامتی همچون افزایش قدرت حافظه و تمرکز رو برای ما در پی داشته باشه. دانشمندان معتقدند که قهوه مجموعه ای فوق العاده قدرتمند از ترکیبات فعال بیولوژیکیه و به همین علت نیز مقدار مجاز مصرف قهوه را در روز برای هر فرد در شرایط مختلف مشخص کرده اند.
مقدار مجاز قهوه در روز حدود 300 میلی گرم برابر با سه فنجان 8 اونسی (معادل 240 سی سی) می باشد که برای سلامتی هیچ گونه ضرری نخواهد داشت، اما متخصصان برای هر گروه خاص مقادیر متفاوتی پیشنهاد کرده اند که در زیر به آن ها می پردازیم.
روزی چند فنجان قهوه بنوشیم؟
همانطور که در بالا اشاره کردیم تقریبا حد مجاز روزانه نوشیدن قهوه 300 گرم می باشد اما هر فرد با شرایطی که دارد باید بهترین مقدار را برای خود برگزیند تا بتوان فواید سلامتی قهوه را بدون ضرر دریافت نماید.
استیون مردیت ، محقق فارماکولوژی رفتاری در دانشکده پزشکی جان هاپکینز می گه. ”درحالی که دوزهای پایین تا متوسط قهوه به طور کلی بی خطر هستند. اما کافئین اعتیادآور است و مصرف کنندگان میتوانند به آن وابسته شوند به طوری که ترک آن بسیار دشوار است.”
وابستگی به کافئین به عنوان یک اختلال روانی جدید معرفی شده . ترک ناگهانی کافئین باعث سردرد و گنگی ذهن و خستگی میشه و این وضعیت تا زمانی که بدن به حالت اولیه برگرده ادامه داره.
مضرات کافئین زیاد
کافئین زیاد اضطراب رو افزایش میده و الگوی خواب رو مختل می کنه. و بدتر اینکه به مرور زمان شما برای غلبه به خستگی روز به روز به کافین بیشتری نیاز پیدا می کنید و همینطور دچار بی خوابی بیشتری می شید و این چرخه ادامه داره.
کافئین با برخی از داروها از جمله داروهای تیروئید ، داروهای روانپزشکی و افسردگی، آنتی بیوتیک ها سیپروها و داروی سوزش سر دل تداخل داره و بهتره همزمان با مصرف این داروها قهوه ننوشید.
مقدار مجاز مصرف قهوه در روز
بر طبق برخی از مطالعات قهوه میتونه فشار خون رو کمی بالا ببره و همچنین با افزایش قند خون مدیریت انسولین در افرادی که دیابت نوع 2 دارند رو سخت تر می کنه.
محققان تغذیه معتقدند که کافئین منجر به از بین رفتن استخوان ستون فقرات به خصوص در زنان یائسه می شه. اگر به طور معمول روزانه بیشتر از سه فنجان قهوه میل کنید اما مقدار کافی کلسیم در رژیم غذایی روزانه نداشته باشید ممکنه در سنین بالاتر به پوکی استخوان مبتلا بشید. برای جلوگیری از این مشکل باید روزانه حداقل 800 میلی گرم کلسیم از طریق رژیم غذایی و یا مکمل ها دریافت کنید.
قهوه بسیار اسیدی و تحریک کننده دستگاه گوارشه. اگه ریفلاکس معده دارید یا دچار سوزش سر دل هستید در مصرف قهوه زیاده روی نکنید. حتی بهتره قهوه رو کنار بذارید.
اگر کلسترول بالایی دارید و مایلید قهوه بنوشید حتما موقع تهیه قهوه از فیلتر کاغذی استفاده کنید تا چربی موجود در قهوه (کافستول) گرفته بشه.
مقدار کافئین در نوشیدنی های مختلف
- اسپرسو (1 اونس تقریبا 28 گرم ) 40-75 میلی گرم
- قهوه فوری (8 اونس معادل226 گرم) 27-173 میلی گرم
- قهوه دم کرده معمولی (8 اونس یا 226 گرم) 95-200 میلی گرم
- قهوه دم کرده مک دونالد (16 اونس ، 453 گرم) 100 میلی گرم
- قهوه دم کرده استارباکس (16 اونس تقریبا 453گرم) 330 میلی گرم
روزانه چند فنجان قهوه بنوشیم؟
طبق گزارش محققان و بر اساس تحقیقاتی که بر روی تاثیرات قهوه بر سلامت قلب افراد انجام شد. احتمال بیماری های قلبی در افرادی که بیش از شش فنجان قهوه در روز مصرف می کنند بیشتر از می شود. (این تحقیق بر روی بیش از 350 هزار نفر را مورد بررسی قرار دادند)
به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند که در روز بیش از 4 فنجان قهوه ننوشیم تا از بروز بیماری های قلبی ناشی از مصرف قهوه و کافئین زیاد در امان بمانیم.
تاثیر قهوه در تقویت روحیه افراد
اثر محرک کافئین باعث تقویت روحیه افراد می شه. تحقیقاتی که در سال 2013 توسط دانشکده بهداشت عمومی هاروارد انجام شد نشان داده افرادی که روزانه دو تا سه فنجان قهوه می نوشند، خطر خودکشی خود را 45 درصد کاهش می دهند.
فواید قهوه چیست؟
در ابتدا بهتر است فواید این نوشیدنی را بررسی کنیم. در فهرست زیر این فواید پرداختهایم.
نقش قهوه در دیابت: قهوه در مبارزه با دیابت نوع ۲ نقش دارد. مطالعاتی در سال ۲۰۱۷ نشان داند که نوشیدن قهوه سبب کاهش سندرم متابولیک (ترکیبی از دیابت، فشار خون بالا و چاقی) میشود.
چربیسوزی: کافئین موجود در قهوه سبب شکسته شدن مولکولهای چربی بدن و چربیسوزی و تامین سوخت سلولها به هنگام فعالیتهای ورزشی میشود.
مبارزه با پارکینسون: مطالعات نشان دادهاند که کافئین موجود در قهوه اثرات مثبتی برای محافظت در برابر بیماری پارکینسون دارد و نوشیدن چهار فنجان قهوه در روز، خطر ابتلا را تا ۵ برابر کاهش میدهد.
پیشگیری از سرطان: قهوه سرشار از آنتیاکسیدان است و از اینرو، در واکنش با رادیکالهای آزاد، نقش مهمی در پیشگیری از سرطان ایفا میکند.
کاهش وزن: قهوه حاوی پتاسیم و منیزیم است که به استفاده بدن از انسولین کمک میکند.
مضرات قهوه چیست؟
البته که نوشیدن قهوه فواید زیادی دارد و در بالا نیز به آن اشاره کردیم. اما نوشیدن آن نکات منفی هم دارد که در فهرست زیر به آنها اشاره کردهایم.
قهوه نامرغوب: قهوه نامرغوب معمولا شامل ناخالصی است و این ناخالصیها برای سلامتی بدن مضر هستند. بدحالی و سردرد تنها بخشی از مشکلاتی است که استفاده از قهوه نامرغوب ایجاد میکند.
مصرف در دوره بارداری: برخی مطالعه نشان دادهاند که کافئین موجود در قهوه برای جنین مناسب نیست.
افزایش تپش قلب: نوشیدن بیش از اندازه قهوه، تپش قلب را افزایش میدهد و همین امر، مشکلاتی برای افراد بهویژه آنهایی که مشکلات قلبی دارند بوجود میآورد.