علت رشد قیمت ارز FTT چه بود؟ آیا اف تی تی به اوج برمیگردد؟
اف تی تی توکن یا FTT متعلق به اکوسیستم صرافی فرو پاشیده FTX است. شنیده شدن اخباری درباره احتمال راهاندازی دوباره این صرافی بزرگ، تحت مدیریت جدید، سبب افزایش قیمت ارز اف تی تی شد. باید دید آیا این حرکت ادامهدار بوده یا بازار ارز دیجیتال FTT به صعودی موقت بسنده خواهد کرد. در حال حاضر، خرید این رمز ارز ریسک بالایی دارد؛ اگرچه در صورت شروع به کار مجدد اف تی ایکس قیمتش انفجاری بالا خواهد رفت، اما در صورت محقق نشدن این وعده، احتمال ریزشهای سنگین وجود دارد. حتی ممکن است بازار نسبت به اعلام رسمی فعالیت دوباره این پلتفرم شوک واکنش نشان بدهد و هولدرهای اف تی تی اقدام به فروش توکنهای خود کنند.
قیمت ارز FTT تا کنون بیش از 98 درصد از اوج خودش فاصله گرفته است. در نیمه هفتمین ماه سال 2023 (اواخر تیر 1402)، قیمت FTT حوالی 1.6 دلار قرار دارد. این در حالی است که بعد از انتشار رسمی خبر ورشکستگی صرافی اف تی ایکس قیمت ارز دیجیتال اختصاصی آن حتی تا 0.7 دلار هم سقوط کرد. با در نظر گرفتن اوج قیمت ارز اف تی تی در 85 دلار که در بحبوحه بازار گاوی 2021 حاصل شد، نرخ کنونی واقعا دردآور است. البته طبق نمودار قیمت ارز دیجیتال FTT این دارایی طی کمتر از دو ماه از زمان ثبت کف قیمت خود، رشدی 100 درصدی را تجربه کرد که به خاطر اخبار مربوط به احتمال فعالیت مجدد صرافی اف تی ایکس بود. حال تصور کنید در صورت راهاندازی رسمی دوباره این پلتفرم، نرخ FTT دوباره چه اعدادی را لمس خواهد کرد.
البته ممکن است قیمت لحظه ای FTT پس از انتشار چنین خبری منفجر شود، اما ادامه روند صعودی آن به مسائل متعددی وابسته است. در قدم اول باید دید چرا این سکه دیجیتال با سر به زمین خورد، بلکه بتوان احتمال سر پا شدن دوبارهاش را پیشبینی کرد.
بازی FTX با سرمایه کاربران به قیمت سقوط FTT تمام شد
ماجرا از روزز دوم نوامبر 2022 (یازده آبان 1401) شروع شد، وقتی که بررسیها نشان داد بخش زیادی از ترازنامه آلامدا ریسرچ را رمز ارز اف تی تی تشکیل میدهد. آلامدا ریسرچ بین 130 شرکتی که به اف تی ایکس گروپ تعلق داشت، بازوی راست مجموعه تلقی میشد و اهمیت بسیار زیادی داشت. این کمپانی در زمینه ترید فعالیت میکرد، اما زود مشخص شد معاملهگریهای آن در اصل با سرمایه کاربران صرافی اف تی ایکس بوده است! اما مشکل ترازنامه چه بود؟ تصور کنید شما خودتان یک دارایی دیجیتال جدید (که ایجاد کردنش چندان سخت نیست) درست کرده و سپس آن را در ترازنامهتان بگنجانید! آیا این مشکوک نیست؟
سه روز بعد، بر اساس اعلام WhaleAlert (ابزار ردیابی تراکنشهای نهنگها)، مشخص شد 584 میلیون دلار ارز دیجیتال FTT به بایننس منتقل شده است. این شروعی برای سقوط قیمت FTT بود. در آن زمان هر واحد توکن اف تی تی 25.23 دلار قیمت داشت. فرستادن ناگهانی هفده درصد عرضه کل این رمز ارز به بزرگترین پلتفرم مبادله ارزهای دیجیتال، همه را شوکه کرد. روز بعد CZ مدیر عامل Binance گفت با توجه به وضعیت ترازنامه بازوی راست FTX هر چه FTT در اختیار دارد را خواهد فروخت. وی مدعی شد با کسی خصومت شخصی ندارد، اما همچنان نمیخواهد از افرادی که پشت سر دیگر بازیکنان صنعت (کریپتو) لابی میکنند حمایت کند؛ اشاره مستقیم او به سم بنکمن فراید (SBF) موسس و مدیر عامل وقت FTX بود. چند روز بعد مشخص شد 584 میلیون دلار ارز اف تی تی متعلق به بایننس بوده است.
طبیعی است در چنین شرایطی کاربران مضطرب شده و شروع به برداشت داراییهای خود از صرافی کنند. همزمان قیمت FTT هم در حال کاهش بود. چنین اتفاقی برای سایر صرافیها نیز گهگاه رخ میدهد، اما بعد از مدتی، اگر واقعا کار درست باشند، همه چیز مرتب خواهد شد. اما اف تی ایکس خیلی زود پردازش درخواستهای برداشت را متوقف کرد؛ مشخص شد آنها دارایی کافی به منظور برگرداندن به کاربران ندارند؛ آلامدا ریسرچ مشغول ترید با پولهای مردم بوده است!
در ادامه افشاگریهای بیشتر صورت گرفت که همگی به تخریب چهره SBF و برند FTX منجر شدند. نتیجه، آسیب شدید قیمت FTT بود که هنوز جبران نشده است. با توجه به عظمت اف تی ایکس که آن را در رتبه دوم قرار میداد، این اتفاق ضربه بدی به اعتماد کاربران وارد کرد و باعث شد تریدرهای زیادی اقدام به بیرون کشیدن ارزهای دیجیتال خود از سایر صرافیها کننند.
قیمت اف تی تی در چه صورت دوباره اوج میگیرد؟
همانطور که گفتیم، حتی اگر تصمیم مدیران و وکلای کنونی این مجموعه به منظور شروع دوباره فعالیت صرافی اجرایی شود، فقط برای مدتی شاهد بالا رفتن قیمت FTT خواهیم بود. یعنی این افزایش هیجانی بوده و روندی ادامهدار نخواهد بود. علت این است که آبروی از دست رفته اف تی ایکس به همین راحتی برنمیگردد و کاربران به آن اعتماد نمیکنند، هر چند میدانند این مرتبه تحت مدیریت جدید شروع به کار کرده است. پس عامل فاندامنتال قبلی که افزایش شدید قیمت ارز FTT و رساندنش به جمع 20 رمز ارز برتر بازار را سبب شده بود، دیگر وجود ندارد.
تنها در صورتی میتوان به آینده رمز ارز FTT و حتی شاید لمس دوباره سقف قیمت قبلی آن امیدوار بود که صرافی بعد از راهاندازی مجدد، آهسته و پیوسته برای جلب دوباره اعتماد تریدرها و سرمایهگذاران قدم بردارد و کمی صبر داشته باشد. به سختی میتوان انتظار داشت اف تی ایکس خیلی زود تبدیل به دومین صرافی کریپتویی بزرگ دنیا شود.
از طرف دیگر، FTT توکن اکوسیستم بزرگ FTX Group بود، هلدینگی که 130 شرکت بزرگ و کوچک داشت. اکنون بخش قابل توجهی از آنها با هدف تامین بدهی کاربران فروخته شدهاند و دیگر وجود ندارند، پس هلدینگ اف تی ایکس کوچکتر از چیزی است که در زمان اوجش بود. حتی اگر بهترین و ایدهآلترین شرایط را هم در نظر بگیریم، باز هم رشد مجدد FTT و رسیدن به اعدادی دلچسب، زمانبر خواهد بود.