خواندنی

همه چیز درباره شغل خیاطی که باید بدانید

در گذشته‌های بسیار دور، انسان‌ها با استفاده از سوزن‌هایی از جنس شاخ و استخوان حیوانات، کار دوخت‌ودوز را انجام می‌دادند و می‌توان گفت که خیاطی قدمتی به‌اندازه قدمت انسان دارد. در سال ۱۸۴۶ و با اختراع چرخ‌خیاطی این صنعت پیشرفت زیادی کرد و به یکی از مشاغل محبوب تبدیل شد. در ایران نیز مظفرالدین‌شاه اولین چرخ‌خیاطی را به‌عنوان سوغات از سفر خارجی خود به ایران آورد و یک خیاط قفقازی را نیز با خود همراه کرد تا دوزنده لباس درباریان شود. به‌تدریج شغل خیاطی در بین ایرانیان محبوب شد و تاکنون نیز یکی از مشاغل محبوب به شمار می‌رود. در این مطلب به نکات مهمی که باید درباره این شغل محبوب و هیجان‌انگیز بدانید اشاره می‌کنیم.

مهارت‌ های لازم برای خیاطی

خیاطی شغلی است که برای حرفه‌ای شدن در آن نیاز به فراگیری مهارت‌های بسیار زیادی دارید. با کسب مهارت‌های کافی می‌توانید توانمندی‌های خود را تا حد زیادی بهبود ببخشید و کیفیت نهایی کارهای خود را بالا ببرید. این امر به شما کمک می‌کند که در بازار کار جایگاه ویژه‌ای پیدا کنید و تعداد مشتریان شما روزبه‌روز بیشتر شود. در این قسمت تعدادی از مهارت‌های موردنیاز خیاطی را بیان می‌کنیم.

مهارت‌های اولیه شغل خیاطی

  • داشتن علاقه به این شغل و کار با انواع ابزار و وسایل آن
  • توانایی انجام کارگروهی و علاقه داشتن به کارکردن با تیم
  • توانایی برنامه‌ریزی و رعایت بازه‌های زمانی تحویل
  • توانایی برخورد مناسب و مؤثر با مشتری و اجرای خواسته‌های او
  • داشتن سرعت عمل بالا در عین دقت زیاد
  • آشنایی با انواع نخ و پارچه و تکنیک‌های دوخت آنها

مهارت‌های تخصصی

  • تسلط کافی بر فرم‌ها و اندازه‌های بدن و سایزبندی لباس‌ها
  • تسلط کافی بر انواع الگوهای لباس و توانایی رسم و ترکیب الگوهای مختلف برای تولید لباس به سلیقه مشتری
  • توانایی کافی برای دوخت لباس بدون الگو و بر اساس خواسته‌های مشتری
  • تسلط کافی بر انواع کوک‌های اصلی (کوک مستقیم، زیگزاگی، فرانسوی و…) و نحوه دوخت آنها
  • توانایی دوخت انواع دکمه معمولی، تزیینی و…
  • توانایی دوخت انواع زیپ ساده و مخفی

ابزار و وسایل خیاطی

خیاطی مانند هر شغل دیگری نیاز به یک سری ابزار و وسایل خاص دارد که بدون آنها نمی‌توان از پس ‌کارها برآمد. در این قسمت به معرفی مهم‌ترین ابزارهای موردنیاز شغل خیاطی که هر خیاط باید باکیفیت‌ترین نوع آنها را داشته باشد، می‌پردازیم و توضیحاتی هم درباره‌ی آنها ارائه می‌کنیم.

همه چیز درباره شغل خیاطی که باید بدانید

متر و خط کش اندازه‌گیری

مسلماً اولین و مهم‌ترین وسیله‌ای که هر خیاطی باید حداقل یکی از آن را داشته باشد، متر است. مترهای خیاطی در اندازه‌های مختلفی وجود دارند و برای اندازه‌گیری دقیق سایز و بدن و لباس استفاده می‌شوند. خط‌کش‌های مخصوص خیاطی مانند خط کش فرانسوی، کاربردهای زیادی در رسم خطوط آستین‌ها و سایر خطوط منحنی دارند.

چرخ‌خیاطی

مسلماً چرخ‌خیاطی نیز یکی از اصلی‌ترین ملزومات خیاطی است. یک چرخ‌خیاطی خوب باید علاوه بر سروصدای کم، تنوع و سرعت بالایی در دوخت داشته باشد. دارابودن ویژگی‌های خاصی مانند گل‌دوزی، تکه‌دوزی و پس‌دوزی نیز از نقاط قوت برخی چرخ‌خیاطی‌ها به شمار ‌می‌روند.

انواع ماسوره

پس از خرید چرخ‌خیاطی نیاز به تهیه قطعات و ابزار دیگری برای آن دارید. ماسوره یکی از قطعات مهمی است که در چرخ‌خیاطی به کار می‌رود و وظیفه آن، تأمین نخ دوم یا نخ زیرین در هنگام دوخت‌ودوز و کوک‌زدن است. ماسوره‌ها اندازه‌ها و مدل‌های مختلفی دارند و باید بسته به مدل چرخ‌خیاطی شما و بر طبق دفترچه راهنمای آن خریداری شوند.

اتو برای شغل خیاطی

اکثر پارچه‌های مورداستفاده در خیاطی نیاز به اتوکردن دارند. برخی از آنها را باید قبل از برش‌دادن و شروع دوخت‌ودوز اتو کرد و برخی باید بعد از برش اتو شوند. اتوی‌بخار مخزن‌دار یکی از بهترین انتخاب‌ها برای تمامی خیاط‌های مبتدی و حرفه‌ای است که چروک‌های پارچه را به طور کامل برطرف می‌کند و منجر به برش دقیق‌تر و بالارفتن کیفیت نهایی کار می‌شود. یک میز اتوی نسوز و ضدرطوبت و همچنین یک میز مخصوص اتوکردن آستین نیز از وسایل مهم دیگری هستند که باید در اتاق هر خیاط ماهری وجود داشته باشند.

سوزن چرخ‌خیاطی

در شغل خیاطی، شما باید انواعی از سوزن‌های چرخ را در جعبه‌ی ابزار خود داشته باشید. سوزن‌های سنگین و ضخیم برای پارچه‌های ضخیم و سوزن‌های ظریف و نازک برای پارچه‌های نازکی مثل حریر کاربرد دارند. سوزن‌های مخصوصی نیز برای گل‌دوزی، لحاف‌دوزی، عروسک‌دوزی و… وجود دارد که بسته به زمینه‌ی کاری خود باید آنها را تهیه کنید. همچنین به همراه سوزن‌ها، باید جعبه‌ی نگهداری آنها یا انواعی از توپ‌های پارچه‌ای که مخصوص نگهداری سوزن هستند را نیز تهیه کنید.

همه چیز درباره شغل خیاطی که باید بدانید

قیچی مخصوص شغل خیاطی

یک قیچی تیز و مخصوص خیاطی، وسیله بسیار مهمی است که در کیفیت نهایی کار شما نقش به سزایی دارد. قیچی‌های کند و نامناسب می‌توانند برش‌های غیردقیق و ناهمواری در پارچه‌ها ایجاد کنند و موجب ریزش پارچه شوند. همچنین خستگی شما در کار با قیچی‌های کند بسیار بیشتر می‌شود. به همین دلیل مهم است که قیچی خیاطی باکیفیتی تهیه کنید و تیغه‌های آن را به طور منظم تمیز کرده و روغن‌کاری کنید.

گچ و صابون، یکی از ابزارهای مهم شغل خیاطی

گچ یا صابون خیاطی برای علامت‌گذاری اندازه‌ها، محل برش‌ها و قرارگیری دکمه‌ها و… بر روی پارچه استفاده می‌شود. این محصول در انواع و رنگ‌های مختلفی تولید می‌شود و از مزایای آن این است که به‌سادگی پاک می‌شود و آسیبی هم به بافت پارچه نمی‌رساند.

انواع نخ خیاطی

نخ خیاطی یکی از ضروری‌ترین ملزومات این شغل و از هیجان‌انگیزترین ابزارهاست. نخ‌ها در انواع مختلف طبیعی، مصنوعی و ترکیبی تولید می‌شوند و ضخامت و رنگ‌های مختلفی دارند. برای آشنایی بیشتر می‌توانید مطلب انواع نخ خیاطی را مطالعه کنید.

کاتر چرخشی و پد مخصوص

کاترهای چرخشی برای ایجاد برش‌های مستقیم در پارچه‌ها با سرعت و دقت بالا به کار می‌روند و بسیار تیز هستند. برای استفاده صحیح از کاتر چرخشی در شغل خیاطی، به پدهای مخصوصی که در زیر آن قرار می‌گیرند هم احتیاج دارید. پدها در اندازه‌های مختلفی تولید می‌شوند و در هنگام استفاده از کاتر، در زیر پارچه قرار می‌گیرند تا سرعت و دقت را بالاتر ببرند. همچنین آنها توانایی ترمیم‌شدن دارند و اگر تیزی کاتر به پد آسیبی وارد کند، دوباره ترمیم می‌شود.

انواع بشکاف

مرتکب شدن اشتباه در طول خیاطی، ممکن است در هر مرحله‌ای از کار رخ دهد. اگر در هر جایی از دوخت پارچه دچار خطا و اشتباه شوید، می‌توانید با استفاده از بشکاف، لبه‌ها و درزها را بدون اینکه آسیبی به بافت پارچه وارد شود از هم باز کنید. بشکاف دارای یک سری گرد برای باز کردن کوک‌ها و یک سری تیز برای جداکردن نخ‌های تکی است. از این وسیله برای باز کردن جادکمه نیز استفاده می‌شود.

سایر لوازم موردنیاز در شغل خیاطی

دنیای ابزار خیاطی متنوع و بی‌انتهاست و بسته به زمینه کاری به‌خصوص خودتان ممکن است به ابزارهای دیگری نیز احتیاج داشته باشید. از دیگر لوازمی که در خیاطی استفاده می‌شوند می‌توان به انواع کاغذ الگوی روغنی و پوستی، انواع مختلف لایی حریر، ارگانزا و لایی‌چسب و انگشتانه‌ها اشاره کرد.

بازار کار و درآمد خیاطی

خیاطی یکی از مشاغلی است که نیاز دائمی به آن وجود دارد و مردم هیچ‌گاه از آن بی‌نیاز نخواهند شد. به همین دلیل همواره می‌توان جایگاه مناسبی را در بازار کار پیدا کرد و از داشتن درآمد بی‌نصیب نماند. البته نکته‌ی مهمی که باید به آن توجه کرد این است که یک خیاط ناشی هرگز نمی‌تواند به جایگاه شغلی خوبی در خیاطی برسد. اصلی‌ترین چیزی که جایگاه و میزان درآمد یک خیاط را مشخص می‌کند، توانمندی‌های او در تولید کارهای ظریف و باکیفیت است. موقعیت مکانی خیاطی و میزان دستمزد دریافت شده نیز از عوامل دیگری هستند که می‌توانند بر میزان درآمد شغل خیاطی تأثیر بگذارند.

جمع‌بندی

در این مطلب اصلی‌ترین نکات در مورد خیاطی را بررسی کردیم. خیاطی شغلی است که نیازمند دقت بالا و خلاقیت بسیار است. برای شروع این شغل و موفق شدن در آن باید توجه زیادی به جزئیات داشته باشید و بتوانید زمان خود را به‌خوبی مدیریت کنید تا تمامی کارها به‌موقع و با بیشترین دقت انجام شوند. مانند هر شغل دیگری، داشتن استمرار و پشتکار در خیاطی نیز رمز اصلی موفقیت است. آیا شما تا کنون خیاطی کرده‌اید؟ تجربیات خود از این شغل را با ما به اشتراک بگذارید.

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

نوشته های مشابه

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا