آشپزی
روش و طرز تهیه دلمه برگ مو خوشمزه برای 4 نفر
دلمه برگ مو یک غذای سنتی ایرانی است. این غذا در بخشهایی از خاورمیانه و کشورهایی همچون عراق، ترکیه و لبنان نیز با انواع مخلفات مخصوص آن مناطق پخته میشود. در این بخش از کارمادیو، قصد داریم نحوه پخت و درستکردن دلمه برگ مو، برای 4 نفر را به شما آموزش دهیم.
مواد مورد نیاز تهیه دلمه برگ مو برای 4 نفر
برنج | 2 لیوان |
لپه | 100 گرم |
سبزی دلمه | 200 گرم |
پیاز | 1 عدد متوسط |
گوشت چرخکرده | 200 گرم |
شکر | 2 قاشق غذاخوری |
سرکه | نصف لیوان |
برگ مو | به مقدار لازم |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
زردچوبه و روغن | به مقدار لازم |
سبزی دلمه چیست؟
سبزی دلمه شامل سبزیهای معطر پیازچه، مرزه، شوید، نعناع، جعفری و ترخون است. میتوانید بهدلخواه خود سبزیهای دیگری همچون گشنیز و غیره نیز اضافه کنید. همچنین در صورت تمایل، بهجای سبزیهای تازه از خشک شده سبزیها استفاده کنید.
طرز تهیه دلمه برگ مو (دستور پخت)
- لپهها را 2 ساعت قبل از پخت خوب بشویید و بخیسانید تا نفخ آنها کاملاً مرتفع شود.
- سپس از صافی عبور داده و درون قابلمهای بگذارید.
- 2 لیوان آب، روی لپهها بریزید و اجازه دهید باحرارت زیاد بجوشد.
- حال زیر قابلمه را کم کرده و بگذارید لپهها باحرارت ملایم، بهآرامی بپزند.
- بعد از پخت کامل لپهها، آنها را درون آبکش ریخته تا آب آنها تخلیه شود.
- حال سبزی دلمه را پاککرده و بشویید. سپس روی پارچه تمیز گذاشته تا خشک شود.
- سبزیها را روی تخته آشپزخانه گذاشته و نه خیلی ریز و نه خیلی درشت خرد میکنیم. بهطوریکه عطر سبزیها حفظ شود.
- برنج را درون کاسهای گذاشته و بخیسانید.
- روی شعله گاز قابلمهای گذاشته و تا نصف آن، آب میریزیم. کمی نمک به آن اضافه کرده و زیر شعله را زیاد میکنیم تا آب سریع به جوش بیاید.
- حال برنج را به قابلمه آب در حال جوش، اضافه میکنیم.
- حدود 5 الی 6 دقیقه اجازه میدهیم، برنج خوب پخته شود. دراینبین یکی دو بار برنج را هم میزنیم تا دانههای آن به هم نچسبد.
- بعد از آماده شده برنج، آن را آبکش کرده و کنار میگذاریم.
- پیازها را نگینی خردکرده و درون ماهیتابه با کمی روغن تفت دهید.
- مقداری زردچوبه به پیازها اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.
- سپس گوشت چرخکرده را به آن اضافه کنید و هم بزنید.
- بعد از اینکه گوشت با پیازها ترکیب شد، فلفل سیاه و نمک را اضافه کنید تا رنگ گوشت کاملاً تغییر کند.
- زمانی که گوشت بهخوبی سرخ و پخته شد، تابه را از روی شعله بردارید.
- در یک ظرف جداگانه، سبزیهای معطر را تفت دهید و لپه و برنج پخته شده را به آن اضافه کنید.
- مقداری زردچوبه، نمک و فلفل سیاه به ترکیب سبزی، لپه و برنج اضافه میکنیم. سپس بهآرامی با قاشق هم میزنیم تا مواد به طور یکدست با هم مخلوط شوند.
نحوه آمادهکردن برگ مو برای دلمه
- برگ موها را درون قابلمهای که بهراحتی در آن جابهجا شوند، قرار دهید.
- نصف قابلمه آب گذاشته و به همراه مقداری نمک بجوشانید.
- بعد از یک دقیقه، برگ موها را آبکش کنید و مقداری آب سرد روی آن بریزید.
- با این کار، برگ موها بهخوبی نرم میشوند.
پرکردن برگ مو با مخلفات دلمه
- بعد از اینکه برگ موها، پخته شدند. یک برگ مو برداشته و درون یک بشقاب پهن کنید. با قاشق مقداری از مخلفات را روی برگ مو قرار دهید.
- به سلیقه خود، به روش لولهای یا سیگاری یا شیوه سنتی، مربعی و بقچهای بپیچانید.
- کف قابلمه را با چند برگ مو بپوشانید و دلمههای درست شده را به طور منظم روی آن قرار دهید.
- روی دلمهها را با برگ مو بپوشانید و یک پیشدستی نسبتاً سنگین روی آن بگذارید.
- دو لیوان آب به همراه مقداری روغن روی دلمهها بریزید و قابلمه را روی شعله ملایم، به مدت یک و نیم ساعت قرار دهید.
- درون شیرجوش نصف لیوان سرکه با شکر بریزید و روی حرارت بگذارید.
- بعد از اینکه شکر به طور کامل در سرکه حل شد، آن را از روی حرارت بردارید.
- بعد از یک و نیم ساعت، یکی از دلمهها را از درون قابلمه برداشته و میل کنید. اگر مطمئن شدید دلمه پخته شده است، مخلوط سرکه و شکر را به آن اضافه کنید و اجازه دهید 30 دقیقه دیگر بجوشد و مزهدار شود.
- در آخر دلمهها را در ظرف مناسب بکشید و سرو نمایید. نوشجانتان
نکته: توجه داشته باشید مواد دلمه را در قسمت برجستگی آن قرار دهید. به عبارتی دیگر قسمت نرم آن در بخش بیرونی قرار میگیرد.