آشپزی

طرز تهیه آش دوغ ساده با برنج / خوشمزه و مجلسی

آش دوغ از غذا های سنتی و محلی ایران است. این آش در مناطق مختلف مانند اردبیل، کردستان، همدان و شیراز روش پخت متفاوت و متنوعی دارد. این آش از حبوبات و انواع سبزی ها تهیه می شود و با ترکیب دوغ، طعمی بسیار متفاوت و دلچسب به خود می گیرد که بسیار مقوی است.

آش دوغ را در مناطق کرد نشین در عصر سیزده به در به عنوان ناهار آماده می کنند. البته علاوه بر ناهار در میان وعده و حتی پیش غذا نیز استفاده می شود. تهیه این آش راحت و ساده است و به زمان زیادی احتیاج ندارد. در ادامه این مقاله سایت کارمادیو روش تهیه آش دوغ را به بهترین روش ممکن خواهیم گفت. ما را همراهی کنید.

آش دوغ

همان طور که گفتیم آش دوغ در مناطق مختلف به شکل های متفاوتی پخته می شود. مثلا در بعضی شهر های شمالی رقیق تر و در مناطق دیگر بصورت غلیظ تر آن را آماده می کنند.

  • زمان آماده سازی: 120 دقیقه
  • زمان لازم برای پخت: 60 دقیقه

مواد مورد نیاز تهیه آش دوغ ساده با برنج

  • 1 پیمانه برنج
  • 150 گرم نخود
  • 200 گرم سبزی مخصوص آش ( گشنیز، شوید و تره )
  • 2 لیتر دوغ ترش
  • سیر داغ و پیاز داغ برای تزیین به مقدار لازم
  • ادویه ( نمک، فلفل سیاه ) به مقدار لازم

طرز تهیه آش دوغ

مرحله اول

در اولین قدم باید نخود ها را به مدت چند ساعت در آب بخیسانید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخشان گرفته شود. با آب سرد بشویید و همراه مقداری آب روی شعله قرار دهید تا بپزند.

مرحله دوم

2 پیمانه آب و یک قاشق چایخوری نمک را در قابلمه ای مناسب بریزید و روی شعله بگذارید. حرارت باید زیاد باشد تا آب برنج به جوش بیاید. سپس برنج پاک شده و شسته شده را در آن بریزید.

مرحله سوم

سبزی ها را بشویید و کاملا خورد کنید. می توانید کمی نمک به آن ها بزنید تا آش خوش رنگ تر شود.

مرحله چهارم

هنگامی که برنج نرم شد، نخود ها و سبزی های خورد شده را به آن اضافه کنید.

مرحله پنجم

حدود نیم ساعت پس از پختن سبزی ها، دوغ را کم کم به آش اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا یکدست باشد. به هیچ عنوان نباید درب قابلمه را ببندید چرا که باعث بریدن دوغ می شود.

مرحله ششم

بین 15 الی 20 دقیقه زمان برای جا افتادن آش نیاز است.

مرحله هفتم

در پایان پخت، ادویه ( نمک و فلفل ) اضافه کنید و قابلمه را از روی شعله بردارید.

مرحله آخر

آش را با پیاز داغ، سیر داغ و نعناع داغ تزیین کنید. آش دوغ شما حاضر است و می توانید نوش جان کنید. این مقدار آش برای چهار نفر کافیست.

نکات مهم در پخت آش دوغ

نکات مهم در پخت آش دوغ

  • برای درست کردن یک آش دوغ مناسب مهمانی و مجلسی بهتر است از دوغ محلی و اگر قادر به تهیه دوغ محلی نبودید از دوغ پاستوریزه بدون گاز استفاده کنید. دوغ باید کمی ترش باشد.
  • اگر بخواهید می توانید از گوشت نیز در آش دوغ استفاده کنید. مقدار 300 گرم گوشت گوسفندی برای این کار گزینه مناسبی است.
  • وجود دوغ و سیر در این آش موجب کاهش فشار می شود. به همین دلیل معمولا آن را با نوشیدنی های شیرین سرو می کنند و یا پس از خوردن آش، از خوراکی های گرمی مانند کشمش، خرما و… استفاده کنید. می توانید از فلفل قرمز و سیاه هم در غذا استفاده کنید تا سردی آش را بگیرد.
  • غلظت آش دست شماست و بستگی به مقدار دوغ دارد. هرچه از دوغ بیشتری استفاده کنید، آش دوغ شما رقیق تر خواهد شد.
  • استفاده از چاشنی و ادویه های رنگی توصیه نمی شود چرا که رنگ این آش در اصل سفید است.
  • برنجی که استفاده می کنید، بهتر است ایرانی باشد. خرده برنج نیز انتخاب بسیار مناسبی است. در صورت نبودن برنج، بلغور گندم را جایگزین کنید.
  • همه سبزی ها یعنی گشنیز، شوید و تره باید به یک اندازه باشند. البته به جای آن ها، از برگ سیر و اسفناج هم می شود استفاده کرد. از ریختن جعفری خود داری کنید چون موجب تغییر در طعم آَش می شود.
  • بهتر است ابتدا حبوبات را درون قابلمه بریزید و کمی که نیم پز شدند، سبزی ها را اضافه کنید. با این کار حبوبات بهتر می پزد و سبزی ها نیز خاصیت خود را از دست نمی دهند.
  • لپه و لوبیا را نیز می توانید جایگزین نخود کنید.
  • اگر مشکلات کلیوی دارید باید در مصرف حبوبات احتیاط کنید.
  • برای نبریدن آش دوغ باید دائما هم بزنید و در صورت لزوم یک عدد تخم مرغ اضافه کنید.
  • آش دوغ یک غذای مقوی است و به همین دلیل از وعده های اصلی هم به شمار می رود. این آش حاوی کلسیم، پروتئین و ویتامین های ب است. وجود دوغ در این آش باعث جلوگیری از پوکی استخوان، جلوگیری از سرطان، شادابی پوست، افزایش رشد قد افراد در سن رشد، تقویت رشد مو و ناخن و تامین انرژی می شود.
  • حبوبات آش نیز مس، پتاسیم و آهن بدن را تامین می کنند و در تنظیم فشار، تاثیر مثبت دارند. خوردن آش دوغ، کلسترول را کاهش داده و به دلیل داشتن فیبر بالا به رفع یبوست، بهبود حرکات روده و هضم غذا نیز کمک می کند. مصرف این غذا برای افراد دارای دیابت نیز مناسب است.

جمع بندی

در این مقاله طرز تهیه آش دوغ مجلسی به همراه نکات مهم و طلایی و همچنین خواص این غذا را به طور کامل شرح دادیم. می توانید این آش را در روز های سرد پیش رو درست کنید و نوش جان کنید. اگر به درست کردن آش های مختلف علاقه دارید، مقاله طرز تهیه آش کلم قمری را از دست ندهید.

1/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا