درمورد کاشت و نگهداری گیاه آبلیا بیشتر بدانید؛ گل تزیینی و کم دردسر
پرورش و نگهداری گیاه آبلیا یک کار سرگرم کننده و شگفت انگیز و همچنین آرامش بخش است. این گیاه با ظاهر زیبا و گل های عطر آگین و پوشش برگی جذاب، جزو گیاهان زینتی محبوب محسوب می شود. در این مقاله کارمادیو شما را با مراحل کلی کاشت و پرورش آبلیا آشنا خواهیم کرد.
در این مقاله به تمامی نکات اساسی مراقبتی، نوردهی، آبیاری و کود دهی مناسب تا راه های تکثیر و رفع مشکلات ممکن در طول رشد گیاه خواهیم پرداخت. با توجه به نیاز های خاص گیاه آبلیا نکاتی را به اشتراک می گذاریم تا بهترین تجربه را از پرورش این گیاه زیبا داشته باشید.
گیاه آبلیا
گیاه آبلیا گیاهی زینتی با شکل زیبا و خصوصیات جذاب است. گیاه آبلیا یک گیاه همیشه سبز است که برگ هایش در طول سال رنگ و شکل خود را حفظ می کنند. برگ های آبلیا کوچک و الیافی و اغلب به رنگ سبز نسبتا تیره هستند. گل های آبلیا جذاب و عطرآگین در رنگ های صورتی، زرد و سفید هستند و ظاهری لوله ای شکل دارند. گیاه آبلیا را در شرایطی که دما ملایم است( اواخر زمستان یا اوایل بهار) بکارید.
نور مورد نیاز گیاه آبلیا
گل آبلیا به نور متوسط یا نور مستقیم خورشید نیاز دارد. پنجره هایی که نور خورشید را منعکس می کنند یا در محیطی با سایه نسبی برای کشت این گیاه مناسب است. اگر این گیاه به نور کمتر یا بیشتر از حد مورد نیاز قرار بگیرد، ممکن است علائمی مانند زرد شدن یا دیگر ویژگی های ظاهری در آن به وجود بیاید.
قرار گرفتن گل آبلیا در محیطی با نور کمتر باعث رشد آن کندتر خواهد شد و احتمالاً گل ها کمتر و کوچکتر خواهند بود. همچنین نور زیاد هم باعث می شود بخش هایی از گیاه خشک شود. بنا بر این گل آبلیا در محیطی با نور متوسط تا مستقیم، بهترین رشد را خواهد داشت.
خاک مورد نیاز Abelia
گل آبلیا به یک خاک مرطوب زهکشی مناسب نیاز دارد. با این حال می تواند شرایط مختلف خاک را تحمل کند. خاکی که حاوی مواد آلی مانند کمپوست یا ترکیب های دیگر باشد بسیار مناسب است. رشد آبلیا در خاکی که حاوی مواد آلی است و کمی اسیدی است، بسیار خوب و مطلوب خواهد بود.
آب مورد نیاز گیاه آبلیا
آبیاری مناسب یک عامل مهم در رشد و پرورش گل آبلیا است. گل آبلیا به آبیاری زیادی نیاز ندارد. هنگامی که لایه بالای خاک خشک شد، آن را آبیاری کنید. اما از خشک شدن خاک به طور کامل جلوگیری کنید.
مراقبت از آبلیا نیازمند توازن در آبیاری است. در ماه های گرم سال مثلا در تابستان، طوری برنامه ریزی کنید که هر هفته یک یا دو بار آبلیا را آبیاری کنید.
کود مورد نیاز گل آبلیا
برای کود دهی به آبلیا به مواد ارگانیک نیاز دارید. از کود های متعادل با نسبت مناسبی از عناصر مختلف مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم استفاده کنید.
هرسال کمپوست به خاک آبلیا اضافه کنید و برای کود دهی فضل بهار را انتخاب کنید تا رشد بسیار بهتری داشته باشد.
هرس کردن گیاه آبلیا
هرس کردن گل آبلیا یک فرآیند مهم در مراقبت از این گیاه است. این کار برای حفظ شکل و زیبایی گل آبلیا انجام می شود. برای هرس کردن باید شاخه های خشک یا آسیب دیده را جدا کنید. اگر گیاه شاخه های بیش از حدی دارد، می توانید برخی از آنها را جدا کرده و گل آبلیا را به تعادل برسانید تا شکل زیبایی به خود بگیرد. توجه داشته باشید که هرس کردن را با دقت انجام دهید تا به گیاه آسیب نرسانید و این کار را پایان زمستان یا اوایل بهار انجام دهید.
تکثیر گیاه آبلیا
تکثیر آبلیا از روش قلمه زدن از طریق قسمت های نرم و یا سخت چوب ها امکان پذیر است. از شاخه های جوان و سالم گل آبلیا برای برداشت قلمه استفاده کنید. قلمه باید حدود ١٢ سانتی متر باشد. با یک ابزار تیز و تمیز، قلمه را از شاخه اصلی ببرید. برگ های پایینی را جدا کنید تا با انرژی بیشتری رشد ریشه انجام شود.
انتهای قلمه را به هورمون ریشه زا آغشته و سپس در خاک مناسبی که بالا تر گفته شد، بکارید. مطمئن شوید که خاک مرطوب است و محل قلمه در محیط نور گیر قرار گرفته باشد. پس از ۴ الی ٨ هفته ریشه ها شکل می گیرند. برای استفاده از قلمه نرم در بهار و برای استفاده از قلمه سخت در پاییز اقدام کنید. برای پرورش هر یک از این دو، باید شرایط مناسب خاک، نور، کوددهی و آبیاری را که قبل تر اشاره کردیم، فراهم کنید.
علت گل ندادن گیاه آبلیا (یاس سلطنتی)
معمولا آبلیا برای گل دهی به تحریک و شرایط خاص نیاز ندارد و فقط مهیا بودن شرایطی که قبل تر گفتیم، کافیست. با این حال اگر گیاه آبلیای شما دارای شاخه و برگ سالم است اما گل ندارد، می تواند به خاطر کود نامناسب باشد. اگر از کود های با نیتروژن بالا استفاده کنید و یا در کوددهی زیاده روی کرده باشید، ممکن است روی گل دهی تأثیر بگذارد. از کود های مناسب (که فسفر بیشتری دارند) و به میزان متعادل استفاده کنید.
زرد و مریض شدن برگ های آبه لیا
زرد و یا مریض شدن برگ های گیاه آبلیا می تواند به آبیاری بیش از حد مربوط باشد. آبیاری زیاد یا خیس بودن خاک و زهشکی نامناسب آن به زرد شدن برگ ها و بیماری های ریشه منجر خواهد شد.
اگر گیاه دچار پوسیدگی ریشه ای شد، آن را به آرامی از خاک خارج کرده و با دقت ریشه ها را بررسی کنید. ریشه و شاخه های مریض را به آرامی جدا کنید و زهکشی خاک را بهبود ببخشید. گیاه را دوباره بکارید و اجازه دهید خاک خشک شود و سپس آبیاری را شروع کنید. خاک باید حتما ترکیبی از ماسه و کمپوست باشد.
جمع بندی
در مقاله بالا همه چیز را درمورد کاشت و نگهداری گل آبلیا که گیاهی تزیینی است و شرایط زیاد سختی برای پرورش آن نیاز نیست، گفتیم. امیدوارم اطلاعات این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد. در ادامه پیشنهاد می کنیم مقاله راهنمای کامل نگهداری گل زینتی سیکلامن + راز های کاشت و تکثیر را بخوانید تا اطلاعات کافی را در این مورد به دست آورید.